"Pro výluh z kopřiv budete potřebovat asi kilogram nasekaných kopřiv. Ten dáte do větší nádoby a zalijete dešťovou vodou. Přidejte určitě rozmarýn, ten škůdci také nemají rádi,“ říká zahradnice Šárka Zelenková v pořadu Váš PRIMA receptář. Směs nechte louhovat tři až deset dní, poté ji sceďte. Výluh můžete dát například do rozprašovače a postříkat jím nejen pokojové květiny, ale i květiny na balkonech a terasách.

Nejen na květiny, ale i na půdu můžete použít postřik z listů tabáku. Asi 150 gramů listů usušeného nebo drceného tabáku zalijete třemi litry vody, povaříte 1,5 hodiny a postřik je hotov.

...
Autor: Prima TV

 

Rostliny, které jsou již škůdci napadené, můžete ošetřit postřikem z česneku a oleje. „Nahrubo nakrájíme nebo nastrouháme asi 20 stroužků česneku. Ty dáme přibližně do ½ litru oleje a necháme vylouhovat dva až tři dny,“ říká Šárka Zelenková. Následně přecezený olej smíchejte ještě s pár kapkami mýdla a aplikujte na již napadené rostliny, například červcem, puklicí nebo i mšicemi. V boji s plošticemi vám pomůže zase máta – ať již čerstvá nasekaná a vylouhovaná ve vodě nebo opět v oleji. „Můžete také do truhlíků vysadit saturejku, ta odhání nosatce,“ dodává odbornice. Vsadit můžete i na chemii – kromě postřiků můžete vsadit třeba na tyčinky, které se zapichují do květináčů a vydrží až 10 týdnů.

Celý pořad sledujte v neděli 19. června v 11:55 na Primě.