Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Detox domácnosti: 7 věcí, kterých se rozhodně nezbavujte

/
  • Některé věci vyho´dte bez přemýšlení, u jiných se zastavte
    Některé věci vyho´dte bez přemýšlení, u jiných se zastavte (Shutterstock.com)
    8. června 2016 ● 10:00

    Detox šatníku, provětrání domácnosti, zbavte se zbytečného balastu! Řada odborníků radí vyhodit přebytečné věci, aby se dům nebo byt trochu provětral a člověku se v něm lépe dýchalo. Obecně máme hodně věcí, to je pravda. Přesto je ale třeba ve chvíli generálního vyhazování být u některých věcí obezřetný. U kterých si vyhazov dvakrát rozmyslete a které do popelnice nepatří vůbec?

  • 1.

    Stará elektronika

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodli jste se konečně vyhodit tři staré "záložní" mobilní telefony řady "briketa" a notebook, který ještě pamatuje éru Čágo belo, šílenci? V pořádku, tyto předměty téměř s jistotou nebudete potřebovat. Pokud ale jdou ještě zapnout, vymažte před vyhozením svá osobní data. Ne že by snad ve sběrném dvoře čekaly gangy lupičů na vaše údaje, ale jistota je jistota.

  • 2.

    Fotografie

    Ani při prohlížení fotografií si Martina nebyla schopna nic vybavit.
    Autor: Shutterstock.com

    Krabice fotek po babičce, na kterých nepoznáváte ani ji, ani ostatní, je možná jeden z adeptů na opuštění domácnosti. Jistě jste se do ní v posledních dvou letech nepodívali, a co se poslední dva roky neužije, má jít podle odborníků pryč. Jenže když vyhodíte oblíbený svetr, můžete si koupit a oblíbit nový. S rodinnými fotografiemi to půjde hůře. Zkuste si najít čas, fotky probrat a alespoň pár si jich nechat. Zjistit u příbuzných, jestli nepoznají babičku nebo prababičku. A pokud opravdu nemáte místo ani chuť staré fotografie schovávat, zkuste jich alespoň část digitalizovat, třeba prostým vyfocením.

  • 3.

    Staré dokumenty

    Nad mnohými vyhláškami a nařízeními zůstává rozum stát
    Autor: profimedia.cz

    Stejně tak buďte obezřetní, než vyhodíte staré doklady. Vysvědčení ze základky už asi nikomu ukazovat nebudete (i když vnoučata to jednou bude jistě zajímat), staré bankovní výpisy a složenky nejspíš také ne. Ponechte si ale určitě rodný list, očkovací průkaz, oddací list nebo dokumenty o rozvodu, smlouvy od účtů a pojištění, doklady k autu, k domácnosti a podobně. Řada z nich se sice dá najít elektronicky, ale je dobré mít alespoň část i papírově.

  • 4.

    První pomoc

    Do lékárničky nezapomeňte dát všechny potřebné věcí, které by se vám na dovolené mohly hodit
    Autor: profimedia.cz

    Ačkoliv z lékárničky používáte jen černé uhlí, léky na bolest hlavy a dezinfekci a náplast, zbytku se rozhodně nezbavujte. Ponechte v lékárničce obvazy, obinadla, všechny léky, kterým ještě neprošla lhůta. Stejně tak si doma nechte funkční baterky a svítilny a jedno tranzistorové rádio na baterky.

  • 5.

    Rodinné dědictví

    příbory, vidlička, nůž, lžíce
    Autor: Shutterstock.com

    V případě rodinného dědictví jde vždycky o těžké rozmýšlení. Často nám na stěně visí obrazy, které už nám nepřinášejí radost, v knihovně jsou knihy, které nám je líto vyhodit a zabírají místo jiným, komora je plná starého povlečení, ubrusů, váz, skleniček a servisů. Věci samy o sobě nemají valnou cenu, jde o náš vztah k nim. Odbornice na pomoc při úklidu Jodie Watsonová doporučuje odpovědět si na následující otázky: Které věci dělají naší rodině radost nyní? Které máme rádi, které pro nás mají cenu? Kdybych si měl vybrat tři, které by to byly? Můžete udělat anketu v rodině, třeba vám vyjdou jasní favorité.

  • 6.

    Sbírky a vzpomínky

    staré dřevěné hračky
    Autor: Shutterstock.com

    Celé dětství jste sbírali pohledy s Vinnetouem a plechovky od limonád. V další krabici máte své medaile, diplomy, první botičky a vlásky, památníky, žákovské knížky, korále, v dalších jsou mončičáci. Jde o vaše vzpomínky, o věci, které už nikdy ničím jiným nenahradíte. Pokud je potřebujete redukovat, vezměte menší krabici a do ní ukládejte postupně to, o co nechcete přijít. Rozhodně se těchto věcí hromadně nezbavujte.

  • 7.

    Kolik stačí povlečení?

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Povlečení a ručníky samozřejmě komplet nikdo vyhazovat nebude. Kolik jich podle odborníků stačí mít v domácnosti? "Dva kusy povlečení a prostěradel na osobu a čtyři ručníky," má jasno Geraldin Thomasová, další specialistka na pořádek. To úplně stačí.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy