Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zatočte se zahradními škůdci! Jak se zbavit krtka, mšic a slimáků i bez chemie?

/
  • Každým rokem je jich na našich zahradách víc a víc.
    Každým rokem je jich na našich zahradách víc a víc. (profimedia.cz, wikipedia.cz)
    15. července 2016 ● 06:00

    Oslizlá a ožraná zelenina i květiny, nakousané ovoce, bez zjevné příčiny uvadající okurky, zahrada posetá kopečky hlíny... To vše, a mnohem víc, mají na svědomí slimáci, mšice, krtci, vosy a další nezvaní strávníci. Ti dokážou vaši pracně vypěstovanou úrodu zničit během pár dnů. Překažte jim jejich hody! Poradíme vám, jak na ně.

  • 1.

    Slimákům uvařte kávu

    Autor: Shutterstock.com

     

    V posledních letech jsou škůdcem číslo jedna. Jakmile v noci zaprší, dokážou do rána doslova zaplavit celou zahradu. Milují totiž vlhko, teplo a tmu. A sežerou skoro všechno. Pochutnají si na zelenině, jahodách, spadaném ovoci, ale nepohrdnou ani okrasnými květinami. Pokud tedy chcete úrodu ochránit, použijte kávu. Účinná je mletá i ta rozpustná. Kofein, který je rostlinným alkaloidem, na ně totiž působí jako smrtelný nervový jed. Kolem záhonku nasypejte asi deseticentimetrový pruh z pilin a ty polijte uvařenou kávou. Nejlepší je klasický turek i s lógrem, ale funguje i káva rozpustná. Otrlejší povahy pak mohou použít obyčejnou kuchyňskou sůl. Když totiž slimáka posolíte, doslova se rozpustí ve vlastní šťávě.


    Další užitečné tipy a triky, jak s nimi zatočit, najdete ZDE >>

  • 2.

    Housenkám nadrťte skořápky

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Dalším nezvaným, ale častým hostem jsou housenky běláska zelného. Ty si rády pochutnávají nejen na zelí, jak je z jejich názvu zřejmé, ale i na dalších brukvovitých rostlinách, jako jsou květák, brokolice, kedlubny, kapusta a podobně. Pokud se vám je nechce pracně sbírat, zkuste trik našich babiček, který funguje jako prevence. Rostliny posypaly drcenými vaječnými skořápkami, a samičky bělásků si tak myslely, že na ně vajíčka už nakladla jiná samička. Odletěly proto jinam.

  • 3.

    Na vosy vyrobte past

    Past jednoduše vyrobíte z menší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Nejenže dokážou zlikvidovat úrodu ovoce, ale jsou i nebezpečné. Včas si proto na ně vyrobte jednoduchou past, třeba ze zavařovací sklenice. Se vším všudy vám to nezabere víc než 5 minut. Potřebovat budete nějakou větší zavařovačku se šroubovacím víčkem, třeba od sterilovaného zelí nebo znojemských okurek. Dovnitř nalijte nějakou tu voňavou sladkou laskominu, která hmyz přiláká. Víčko šroubovákem nebo jiným ostrým předmětem proděravte. Díry by měly být dost velké, aby vosy mohly pohodlně vlézt dovnitř. Víčko s otvory našroubujte na sklenici, pokud chcete past pověsit, přidejte provázek nebo ohebný drát a lapač je hotový.

  • 4.

    Krtka vyžeňte afrikány

    Krtek
    Autor: čtk

     

    Kdo jednou krtka na zahradě měl, ví, že vyhnat ho není snadné. Tenhle roztomilý tvoreček s hebkým stříbřitě černým kožíškem nám sice neškodí vědomě, jenže pod povrchem vytváří rozsáhlý labyrint chodeb, a tím podrývá rostliny a poškozuje jejich kořeny. Právě to pak nejčastěji vede k jejich úhynu. Říká se ale, že nemá v oblibě některé druhy silně aromatických rostlin, jako jsou například afrikán, laskavec, řepčík královský. Zkuste je tedy zasadit v místech, kde se usídlil. Vyzkoušet můžete také některý z tipů našich babiček. Zkuste dát do krtinců citron, citronovou kůru, tvarůžky, listy ořešáku, tablety naftalínu nebo lidské vlasy. Funguje to ale jen krátkodobě.

  • 5.

    Svilušky postříkejte odvarem z cibule

    620247:gallery:true:true

     

    Tihle malí červení roztoči napadají spodní stranu listů mnoha druhů rostlin. Mezi nimi i okurek. Listy postupně hnědnou a předčasně zasychají. Zahrádkáři se pak často mylně domnívají, že mají co do činění s plísní. Stačí se ale dobře podívat na spodní stranu listů, kde jsou v místech vpichu vidět drobné skvrnky a povrch je pokryt jemnými pavučinkami. V takovém případě je nutné připravit si na ně účinný přírodní postřik. Stačí, když slupky z několika cibulí zalijete vroucí vodou a necháte je tři dny louhovat. Hotový výluh pak přeceďte přes sítko nebo punčochu. Roztok nalijte do postřikovače a aplikujte ho především na spodní stranu listů. Po několika dnech opakujte.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

kukulin: Vosy chytají mouchy a krmí s nimi mladé. Na slimáky lze použít drcené vaječné skořápky. Na slimáky se nalepi a Ti se jich nejsou schopni zbavt.

(02. 09. 2016 08:50)

kukulin: Krtek zrovna škůdce není, prospívá zahrádce tím, že žere ponravy a další obtížnou havět. Pokud někomu vadí jeho hromádky, tak je může rozhrabat všimnout si, že jsou od havěti očištěné. Je chráněný!

(02. 09. 2016 08:45)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy