Naše bytová policistka ing. architektka Zuzana Matelová se tentokrát podívala hned na dva byty čtenářů Blesk.cz. Ten první, jehož fotografie poslala Martina Drábková, bude podle ní k dokonalosti potřebovat ještě hodně změn, především barevných. Druhý, o jehož posouzení požádal čtenář Miloslav Kozler, naopak chválí, ale i tady doporučuje několik úprav.

1) Byt čtenářky Martiny Drábkové:

Bez ohledu na špatný výběr barev na stěnách působí interiér čistě a nejlépe tu hodnotím jídelní kout. Jeho návaznost na obytný prostor ale není ideální. Výmalba je příliš světlá a nekontrastuje tak s nábytkem, který téměř zaniká. Lépe by vypadala oranžová výmalba v kombinaci s jemnou cappuccinovou až sytou béžovou.

Barevně nevyhovuje ani výmalba kuchyně
Autor: Martina Drábková
Barevně nevyhovuje ani výmalba kuchyně ke zvolené kuchyňské lince. Celkově se jeví moc teplým až přehřátým dojmem. Kuchyňská linka navíc kvůli výmalbě nevyniká jako celek, ale spíš umožňuje zvýraznění jejích nectností. Především řešení varné části odtržením od příjemné jednoduché linie linky mi tady nehraje.

Na praktičnosti to určitě nepřidává. Do očí bije rozdílná výška obkladu s chybějící digestoří a malou odkladovou částí kolem varné desky. Lepší výraz byste lince dodali provedením ve tvaru L a výmalbou v šedobéžovém či jemném vanilkovém odstínu.

Co se týče ložnice, převládá v ní „sterilní“ atmosféra, kterou by stačilo zútulnit teplým hnědo-oranžovým odstínem na stěně za čelem postele
Autor: Martina Drábková
Co se týče ložnice, převládá v ní „sterilní“ atmosféra, kterou by stačilo zútulnit teplým hnědo-oranžovým odstínem na stěně za čelem postele. Určitě by prospělo materiálové sjednocení nočních stolků s postelí.

V předsíni mi nesedí výmalba, která si nerozumí s podlahou. Prostor by vylepšil odstín jarní zelené až limetkové, v krajním případě jemná malinová barva. Je škoda, že položení podlahy v předsíni nenavazuje na směr položení v obytné části. Kolmý směr přechodu podlah sice opticky prostor rozšiřuje, ale sjednocení s obytnou částí by místnosti pěkně propojilo.

Banner
Autor: Blesk.cz

KDO DNES HODNOTIL VAŠE BYTY?

796198:gallery:true:true807952:gallery:true:trueByty čtenářů Blesk.cz dnes posuzovala naše bytová policistka ing. architektka Zuzana Matelová. Poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích věnovaných designu.

Jak správně sladit v bytě barvy vám spolu s kolegy designéry poradí také v rámci nekomerčního projektu www.umimeudelatdomov.cz, kde se dozvíte i mnoho dalších užitečných rad, jak si udělat pěkný byt.

2) Byt čtenáře Miloslava Kozlera

Velmi se mi zamlouvá sladění podlahy a televizního nábytku i barvy dveří v obytné části
Autor: Miloslav Kozler
Jednotlivé části interiéru jsou příjemně barevně sladěné, ovšem postrádám jejich stylovou souhru, což je na škodu. Obývací pokoj je vybavený moderně a kontrastuje s kuchyňskou a jídelní částí. Proto byt nepůsobí harmonicky. Velmi se mi zamlouvá sladění podlahy a televizního nábytku i barvy dveří v obytné části. Jiná věc je ale design dveří a kovové zárubně (futra), tyto prvky jednoznačně celkový dojem kazí. Pokud byste vybírali nové dveře, doporučuji jednodušší styl hranatých tvarů a bílé zárubně.

Kdyby byl průhled menší a obdélníkový, víc by se hodil k televizní sestavě
Autor: Miloslav Kozler
Líbí se mi, že je kuchyňská část s obytnou propojená otvorem v příčce, i když provedení není až tak ideální. Kdyby byl průhled menší a obdélníkový, víc by se hodil k televizní sestavě, a výborně by tvarově vynikla oblouková lampa. Takto se sice motiv oblouku promyšleně opakuje na záclonách, průhledu i dveřní výplni, ale k modernímu nábytku to nesedí.

Co se týče kuchyně, vadí mi příliš medových odstínů. Kuchyňská linka zaniká kvůli obkladu, její dominantnost tříští

Kuchyňská linka zaniká kvůli obkladu, její dominantnost tříští malé rozměry obkladu a styl obložení
Autor: Miloslav Kozler
malé rozměry obkladu a styl obložení. Přílišné členěné kuchyňské linky, tedy mnoho různých typů skříněk, vyznívá chaoticky. Kuchyň by vylepšila dlažba i obklad ve světlejším odstínu, např. v jemném smetanovém, který by vytvořil vítaný barevný kontrast s linkou.

Na závěr přejdu k předsíni, kterou by určitě omladily nové dveře a nábytek v jednodušším stylu. Prostoru by pomohla výměna podlahy, přičemž neprohloupíte větším formátem a světlejším odstínem dlažby nebo plovoucí podlahou v dekoru použitém v obývacím pokoji.

Fotogalerie
11 fotografií

Útulný domek, který umí plavat

Útulný domek, který umí plavat

Hausbótům neboli plovoucím domkům zdaleka ještě neodzvonilo. Naopak, v současnosti dochází k renesanci bydlení na vodě. Důkazem jsou i nové modely…celý článek