Nora Mojsejová se rozhodla, že své sídlo v košickém Pereši prodá. Chce za svou vilu v přepočtu (minimálně) něco pod 20 milionů korun. A to se vším všudy včetně vybavení. Nechá si prý jenom své psíky a manžela Braňa. Zájemce podle svých slov už má. Za co tedy kupec utratí těch 20 mega?

Exteriér: Nepochopitelné a šokující puzzle!

679029:gallery:true:true„Celková architektura vily Mojsejových je naprosto nepochopitelná a šokující. Je to jako kdybychom se snažili složit puzzle z několika různých motivů,“ říká ing. architektka Zuzana Matelová. „Jednotlivé díly k sobě sice pasují tvarově a snad i funkčně, ale výsledkem je nerozpoznatelně chaotický obraz,“ dodává.

Rozmístění oken i okýnek na fasádě je, mírně řečeno, naprosto nahodilé. „Vypadá to, jako by našly své místo tam, kde zedníkům zrovna nevyšly cihly (omlouvám se dělníkům, kteří dům stavěli, ti za vzhled nemohou…). Stavba je přitom velkou ostudou projektanta, který se pod tímto ,slepencem´ podepsal,“ upozorňuje.

Video
Video se připravuje ...

Mojsejova Youtube.com

Zahrada: Hrůzostrašný chaos

679026:gallery:true:trueNaše bytová policistka nešetří ani zahradu u domu: „Celková koncepce zahrady působí ještě hrůzostrašněji než samotná stavba. Nebudu přehánět, když ji nazvu maximálním chaosem a totálně neuspořádaným výtvorem. Jednotlivé dekorace, dá-li se to tak nazvat, jako je trpaslík, totem či různé kamínky náhodně rozeseté po zahradě nejspíš uspokojí jen své majitele. Ti je možná s velkou pečlivostí vybírali,“ podotýká alespoň trochu smířlivě.

Interiér: Příšerné kombinace nábytku

680488:gallery:true:trueInteriér nesourodostmi jen čiší! Na každém kousku se nesmyslně objevují rádoby okázale zámecké prvky v kombinaci se současnými jednoduchými materiály a doplňky. Vyloženě do očí bijící je např. spojení klasických topných těles s přezdobenou postelí v kombinaci s rádoby luxusním povlečením.

Také se tady paradoxně střetává jednoduchá architektura šikmin s nábytkem (postelí, sedací soupravou). Mnohdy může historický prvek v moderním interiéru působit dominantně a dodat mu zajímavý výraz. V interiéru vily Mojsejových jde ovšem o přehnanost a roztříštěnost každým coulem.

Banner
Autor: Blesk.cz

Život jako na zámku? Jenom zbožné přání...

Množství rádoby historických replik nábytku je tady překombinované a působí laciným kýčem. Příšerná je především kombinace nábytku s běžnou plovoucí (troufám si říci, že nejspíš laminátovou) podlahou, či ničím výjimečnou dlažbou, 680486:gallery:true:truezárubněmi a podobně. Snad nejhůře vyniká snaha stylového vybavení vedle obyčejné kuchyňské linky. Ta není ani přehnaně zdobná ani čistě moderně jednoduchá.

Ojedinělý vkus majitelů se ukázal také v kombinaci barev, což je vidět na sedací soupravě (kladem je alespoň to, že je zřejmě velmi pohodlná). Ve výsledku není možné zvoleným nábytkem a relativně jednoduchými architektonickými křivkami domu vytvořit zámecké prostředí, které by si nejspíš majitelé toužebně přáli. Okázalost jednotlivostí prostě zabíjí prostor. Spojení jednoduchého s přezdobeným pak vytváří očividný kýč.

Kdo hodnotil vilu Mojsejových?

796198:gallery:true:trueVilu Mojsejových posoudila ing. architektka Zuzana Matelová. Poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.

807952:gallery:true:trueVÝZVA ČTENÁŘŮM: Jste přesvědčeni o tom, že právě váš byt určitě žádný kýč není? A uvažujete o tom, jak ho ještě vylepšit? Pošlete jeho fotky naší bytové policii na hobby@blesk.cz! Bytoví architekti vám je zdarma posoudí! Požádat o radu je můžete také každé úterý v rámci projektu Umíme udělat domov: