„Byla bych moc ráda, kdybyste mi pomohli s návrhem panelákového pokoje pro budoucí školačku. Zatím je téměř prázdný, takže vše může být nové. Líbila by se mi kombinace lamina v barvě např. břízy a bílé,“ píše čtenářka Věra Boudová.

Pokojík pro malou princeznu

S jejím názorem souhlasí i naše bytová policistka: „Ideální bude vybavit pokoj čistě bílým nábytkem či nábytkem v kombinaci javoru nebo břízy a bílé. K tomu můžete časem obměňovat barvy na doplňcích a také odstín malby,“ doporučuje.

Nebude špatné myslet na dřevěnou postel s výsuvným lůžkem pro příležitostné přespání kamarádek.
Autor: Věra Boudová
Nebude špatné myslet na dřevěnou postel s výsuvným lůžkem pro příležitostné přespání kamarádek.

„Šatní skříň bych umístila za vstup na lodžii, kde je prostor jinak hůř využitelný. Skříň může být dlouhá až 3 metry a volila bych ji na míru až ke stropu s velkou částí zrcadlovou. Tak prostor opticky zvětšíte a rozšíříte. Na podlahu volte světlé PVC např. v dekoru javoru, břízy nebo běleného dubu.

K tomu se vám budou hodit kusové koberce v barvách výmalby (např. zelená, oranžová, červená). Nebude špatné myslet na dřevěnou postel s výsuvným lůžkem pro příležitostné přespání kamarádek. Psací stůl pořiďte do tvaru L tak, aby plocha na psaní byla pod oknem a počítač stál u zdi po pravé straně. Důležité je doplnit pokoj lampičkami jak na čtení u postele, tak i pro psaní na stole,“ radí.

Banner
Autor: Blesk.cz

Když se stěhujeme z většího bytu do menšího…

Lenka Opočenská se přestěhovala s dcerou z pražského bytu 3+1 do menšího, takže spousta věcí musela pryč. „Vyhodila jsem i veškerý nábytek z obývacího pokoje včetně sedačky. Nyní musíme v pokoji  o velikosti 30 m2 skloubit obývací pokoj, kuchyni a pracovnu a nějak si s tím nevíme rady,“ píše.

A co doporučuje naše bytová policistka? „Prostor vypadá multifunkčně, ale není příliš velký. Proto bych začala u výměny jídelní soupravy, která zabírá moc místa. Především se v takovém případě nehodí oválný jídelní stůl. Ideálnější by byl menší obdélníkový se subtilnějšími židlemi. Doporučuji stůl v buku a umístěním ke stěně co nejblíže k lednici. Samozřejmě tak, aby byla obsluhovatelná.

Se sedací soupravou můžete počítat na protější stěně než je stůl a rozhodně vybírejte světlejší barvu
Autor: Lenka Opočenská
Se sedací soupravou můžete počítat na protější stěně než je stůl a rozhodně vybírejte světlejší barvu.

807952:gallery:true:trueK takové variantě můžete zvolit výmalbu v teplém malinovém odstínu v kombinaci s jemným cappuccinem či šedým odstínem na kratších stěnách. Se sedací soupravou můžete počítat na protější stěně než je stůl a rozhodně vybírejte světlejší barvu.

Počítač by mohl najít své místo na novém pracovním stole. Otázka je, jestli pro něj bude místo vedle sedačky u okna, což by bylo dobré řešení. Případně ho můžete umístit vedle balkónových dveří. U jídelního stolu by mohl stát menší televizní stolek. Do bytu by vám ladil nábytek v dekoru podlahy (odhaduji ji na buk).

Jak si má zařídit byt Kateřina Mertová?

Barva nábytku je bohužel vzhledem k medovému odstínu podlahy zvolená nešťastně.
Autor: Kateřina Mertová
Čtenářka Blesk.cz si zařizuje svůj byt postupně a prosí proto o profesionální radu, jak ho mít co nejhezčí: „Tento interiér působí čistým nepřeplněným dojmem. Barva nábytku je ale bohužel vzhledem k medovému odstínu podlahy zvolená nešťastně. V kombinaci těchto odstínů je tak dojem z prostoru naprosto mdlý. Za sedací soupravu a na protější stěnu doporučuji výmalbu ve výraznějším odstínu oranžovo hnědé vycházející z barvy podlahy nebo teplé žluté barvy.

Celkovému ladění a stylu interiéru se zcela vymyká tmavá záclonová tyč. Vylepšení hledejte v méně výrazné tyči nebo lanku.
Autor: Kateřina Mertová
Při pohledu na sedací soupravu poutá až příliš velkou a nevyváženou pozornost vitrína. Proto by bylo dobré doplnit ji ještě dalším kusem nábytku v druhém rohu místnosti. Kdyby byla skříň menší, mohla by příjemně vynikat jako solitér. Takto ovšem stěna se sedačkou, skříní a obrazem působí neuspořádaně.

Doplňky například v podobě polštářků vybírejte také ve výraznějším odstínu, čímž se prostor oživí. Celkovému ladění a stylu interiéru se zcela vymyká tmavá záclonová tyč. Vylepšení hledejte v méně výrazné tyči nebo lanku, případně se můžete poohlédnout po zácloně i závěsu v teplejším odstínu."

Kdo se dnes ujal role bytové policistky?

796198:gallery:true:trueByty čtenářů Blesk.cz dnes posuzovala naše bytová policistka ing. architektka Zuzana Matelová. Poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích věnovaných designu. Podílí se také na nekomerčním projektu www.umimeudelatdomov.cz

Chcete znát názor Bytové policie Blesk.cz také na váš byt? Potřebujete poradit, co v něm změnit nebo vylepšit? Pak pošlete fotky svého interiéru na hobby@blesk.cz

Fotogalerie
5 fotografií