Lucie Suchánková plánuje s přítelem miminko. „Proto jsme si pořídili místo garsonky pěkný velký byt, který má 87 m2. Je ale v původním stavu po 70letém důchodci. Všechny peníze jsme investovali do koupě, zbylo nám jenom na rekonstrukci umakartového jádra. Potřebovala bych poradit, co se zbytkem prostoru, aby to nebyl holobyt nebo nějaká splácanina,“ prosí bytovou policistku.

Banner
Autor: Blesk.cz

Krásný byt, ale čeká v něm ještě spousta práce

Obývací pokoj doporučuje designérka materiálově sladit s kuchyní.
Autor: Lucie Suchánková
„To nejhorší, jádro, už budete mít za sebou,“ ale i tak vás ještě čeká spousta práce,“ konstatuje Dita Zikmundová. Ta je mezi bytovými policisty Blesk.cz novou tváří. Bytovým designem se zabývá už řadu let a mimo jiné se podílí na nekomerčním projektu Umíme udělat domov.cz.

„Na toaletu a do koupelny bych doporučila zasouvací dveře do stavebního pouzdra, které vám ušetří prostor.  Kuchyň určitě propojte s obývacím pokojem a jídelním koutem. Obývací pokoj doporučuji materiálově sladit s kuchyní. Uděláte dobře, když vchod do šatny vyřešíte posuvnými dveřmi z ložnice a z chodby ho zazdíte,“ radí bytová policistka.

Obývák je z dob dávno minulých

Pamatujte, že v jednoduchosti je krása, a proto případně sáhněte po jednoduchém proskleném dveřním křídle bez rámečků
Autor: Lenka Borseníková
A co designérka radí Lence, která chce zrekonstruovat obývák svých rodičů? „Obývací pokoj v tomto provedení je materiálově, ale i uspořádáním z doby minulé. Chápu, že tatínek se nechce se stávající stěnou rozloučit, ale pokud chcete udělat změnu, tak odstraňte i zmiňovaný památný kousek,“ zní nekompromisně její verdikt. .

„Podlaha z běleného dubu bude odrážet světlo a navodí pocit většího prostoru. Nábytek bych volila jednoduchý v dekoru ořechu, stejně tak jídelní stůl. Sedací nábytek doporučuji ve světle béžové,“ radí Dita Zikmundová.

„Do prostoru místo stávající sedací soupravy umístěte novou tak, jak sama navrhujete. Pod ní se bude hodit koberec a naproti ní vedle okna bude ladit decentní televizní stěna. Pro jídelní stůl je ideální místo naproti oknu,“ doporučuje.

Stále platí, že v jednoduchosti je krása

I když tatínek Lenky Borseníkové chtěl ponechat stávající stěnu, designérka ji doporučuje odstranit.
Autor: Lenka Borseníková
Na zeď, kde je momentálně obývací stěna, by se podle ní hodily tři prosklené a nasvícené vitríny a pod ně po celé šířce skříňka. „Dvě sousedící stěny u sedací soupravy vymalujte máslově žlutou. Komín můžete tónovat do decentního a neutrálního odstínu např. béžové a touto barvou vymalujte také stěnu za televizí i vitrínami.,“ domnívá se.

„Zbývajícím plochám by měla patřit opět máslově žlutá. Zkuste také popřemýšlet o dveřích, které se nehodí ani do stávajícího interiéru. Pamatujte, že v jednoduchosti je krása, a proto případně sáhněte po jednoduchém proskleném dveřním křídle bez rámečků,“ říká na závěr bytová policistka.

Jak zvětšit panelákovou předsíň? Čtenář Blesk.cz vám poradí!

Jak zvětšit panelákovou předsíň? Čtenář Blesk.cz vám poradí!

V bytě má předsíň funkci frekventované křižovatky. Přesto z ní socialističtí panelákoví inženýři dokázali udělat místo, kde zvlášť po ránu není k hnutí.…celý článek

Kdo dnes hodnotí byty čtenářek?

872434:gallery:true:trueDita Zikmundová se věnuje široké škále designérských aktivit od typologie barev přes doporučení dispozičního řešení místností až po detailní návrhy jednotlivých částí interiérů. Na realizaci svých návrhů se ve velké míře podílí přímo v praxi. 807952:gallery:true:trueJe jednou z bytových designérek projektu Umíme udělat domov.

Chcete vědět, jestli je i váš byt v očích bytové policie Blesk.cz na jedničku? Potřebujete ZDARMA poradit, jak napravit případné chyby neob poradit, jak interiér zařídit? Pošlete fotky svého bytuspolu s krátkým popisem na adresu hobby@blesk.cz!

Fotogalerie
9 fotografií