Z vyráběných typů stavebních pouzder si čtenář Blesk.cz vybral typ Unibox, určený pro dvě sousední místnosti. Je totiž ideální právě do klasické panelákové předsíně. Do této „plechové kapsy“ se zasouvají obě dveřní křídla nezávisle na sobě. Dvoje dveře tedy vyřešíte jedním stavebním dílcem, který zajistí jejich bezproblémový posuv do „zdi“.

Původní stav ukazuje na starou bolest panelákových předsíní - pro samé dveře tu není k hnutí.
Autor: Archiv
Stav před rekonstrukcí ukazuje na starou bolest panelákových předsíní. Pro samé dveře tu není k hnutí.

Předsíň manželů Novotných je po rekostrukci větší. Dveře už nezabírají misto, zasouvají se do pouzdra.
Autor: J.A.P. s.r.o.
Stav po rekonstrukci: Dveře už nezabírají místo, zasouvají se do zdi.

Umakartovou příčku nahradí stavební pouzdro

Stavební pouzdro nahradí středovou, obvykle umakartovou příčku do chodby, takže co zaplatíte za pouzdro, to ušetříte na cihlách. Pouzdra se ale dělají také jak do cihlové zdi, tak do sádrokartonu. Takže pozor, abyste si neobjednali takové, které by se vám nehodilo. Při výběru se proto vždy raději poraďte s prodejcem.

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Potřebujete udělat z jednoho velkého pokoje dva menší? Nebo vybudovat další místnosti v dosud nevyužitém podkroví? Se sádrokartonem není nic jednoduššího.…celý článek

:gallery:true:true:true:gallery:false:false:truePředsíň, kde nebylo k hnutí, by dnes nikdo nepoznal

Petr Novotný bydlí v klasickém panelákovém bytě na pražském Jižním Městě. Rozhodl se předsíň, ve které dosud nebylo k hnutí, přestavět vlastnoručně. Sám byl překvapený, jak rychle byl s rekonstrukcí hotový, stačily mu na to 4 kroky. Jaké to byly, vám řekne sám:

1) Když pouzdro dorazilo, řídil jsem se podle přiloženého návodu. Ale v podstatě stačilo jen sešroubovat kapsu s kolejnicí. Pak už jsem se pustil do zabudování pouzdra. Musel jsem brát v úvahu výšku budoucí nové podlahy, aby se mi nestalo, že by pod dveřmi byla mezera nebo bych je naopak musel podřezávat.

2) Pouzdro jsem usadil do stavebního otvoru, který vznikl vybouráním původní umakartové příčky. Podložil jsem ho a vyvážil. Ještě jsem ho zafixoval klíny tak, aby drželo v rovině. Kdybych si nedal tolik záležet, asi by mohlo hrozit, že by se dveře samovolně otevíraly.

V panelákové předsíni je teď mnohem víc místa.
Autor: J.A.P. s.r.o.

3) Pro připevnění pouzdra do zdi jsem si koupil nízkoexpanzní pěnu a nechal jsem ji dostatečně vytvrdnout.

4) Teď už jen omítnout a je to! Pouzdro pro cihlovou zeď má na povrchu armovací síť a jeho omítnutí byla hračka. Došlo mi, že s pouzdrem přišla i perlinka a tu jsem využil právě při omítce v místě, kde přechází vršek plechové kapsy v zeď nad ní.

Po jemné omítce bylo hotovo, takže celá stavební úprava pro mě, průměrného kutila, nebyla nic obtížného.

Na kolik vás přestavba předsíně přijde?

Stavba příčky: Pokud se rozhodnete jako pan Novotný vybourat celé bytové jádro, bude vás stát sádrokartonová příčka přibližně 13 000 Kč, klasická zděná asi 10 000 Kč. Ta je sice levnější, ale musíte počítat s klasickým prostředím hrubé stavby, tedy s nepořádkem, prachem a mokrem. Pokud jste alespoň trochu kutilové a troufáte si na stavbu příčky sami, ušetříte cca 50% nákladů.

  • Minimum: 5 000 Kč
  • Maximum: 13 000 Kč

Stavební pouzdro Unibox: Záleží na tom, jak široké dveře budete chtít, cena je stejná jak pro sádrokartonovou, tak zděnou příčku.

  • 60 cm dveře – 10 144 Kč
  • 70 cm dveře – 10 800 Kč
  • 80 cm dveře – 11 460 Kč

Cena dveří: Je velmi rozmanitá, záleží na vaší volbě, jak velký luxus si dopřejete

  • Dveře foliované (nejlevnější varianta) – cena od 1 620 Kč
  • Dveře s mechanicky odolnějším CPL a HPL laminátem -  cena od 2 520 Kč
  • Dveře foliované 3D – cena od 4 788 Kč
  • Dveře dýhované od SAPELI – cena od 3 480,- Kč
  • Dveře řady Exklusiv  (vysoký lesk, kamenná dýha nebo masivní) –cena od 8 760,Kč
  • (Ceny dveří zn. Sapeli vč. DPH))

Dveřní zárubně: Cena se pohybuje v  relaci od 2 520 Kč a je závislá od zvoleného materiálu, přičemž nejlevnější kategorii tvoří folie, dále CPL laminát, pak dýha a nejvyšší cenová hladina je CPL kovolaminát, imitující povrch broušeného nerezu.

Při volbě nejlevnějších variant se tedy vejdete do částky 20 000 korun. (V této ceně nejsou zahrnuty náklady na případnou celkovou rekonstrukci bytového jádra)

Foto a grafika: J.A.P. a archiv firem

Fotogalerie
4 fotografie