„Zatím nás zařizování dětského pokoje moc netlačilo, kluci byli malí a hernu si udělali v obýváku,“ píše paní Zuzana. Jenže starší syn už půjde do školy a přišel čas situaci řešit. Čtenářka si na pomoc pozvala naše designéry, kterým dala dvě podmínky: Zachovat v pokoji velkou bílou skříň a postele nesmí být palandy.

Designéři: Každý z kluků potřebuje svou zónu soukromí

Dva malí kluci zatím v dětském pokoji spali provizorně na matracích
Autor: Umíme udělat domov.cz
Designéři Vladimír Gašpárek a Jana Holubová z týmu archiCENTRUM (podílejí se i na nekomerčním internetovém projektu Umíme udělat domov) mají svůj úkol ulehčený. Na rozdíl od miniaturních panelákových pokojíků je tento prostorný a tým se nebude muset ve svých návrzích příliš omezovat.
Jako první věc, kterou musí řešit, je spaní obou chlapců.
Skříně nyní budou u zdi naproti oknům
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Matrace místo postelí jsou samozřejmě nevhodné a navíc na špatném místě,“ komentují současný stav. V návrhu zvolili tzv. zónování, kdy bude mít každý svou postel, stůl a poličky, tedy i své soukromí. Prostor ke spánku a odpočinku bude tam, kde byla původně skříň.
Tu navrhují přesunout ke stěně naproti oknům. Postele mají mezi sebou skříňku s poličkami, která je vysoká až ke stropu a slouží jako praktický rozdělovník a úložnými a odkládacími prostory.
Každý z chlapců bude mít svou postel, obě jsou odděleny poličkovou příčkou
Autor: Umíme udělat domov.cz
Tím, že není zcela vyplněná, ale jsou ponechány volné police, je zachováno odlehčení prostoru. Police navíc slouží jako přirozené odstínění obou postelí tak, aby rozsvícená lampička nerušila druhého. Místo pod postelemi je maximálně využito pro úložné prostory, kterých v dětském pokoji není nikdy dost.
Umístění psacích stolů je zcela podřízené přirozenému dennímu osvětlení, jsou tedy umístěné u okna, v jejich blízkosti jsou umístěné skříně s policemi, samostatně pro každé dítě.

Barevnost musí podporovat dětskou fantazii

Stěny pokoje zdobí veselé barevné tapety, rozvíjející dětskou fantazii
Autor: Umíme udělat domov.cz
S barevným řešením si tým architektů opravdu vyhrál. „Děti mají barevnost rády, podporuje rozvoj jejich fantazie,“ vysvětlují, proč zvolili kombinaci modré, zelené a bílé barvy. Stěny zdobí barevná tapeta ladící s barevnými odstíny na nábytku, záměrně zvolili veselý a různorodý dekor. Do středu hrací části pak navrhují umístit menší solitérní koberec.

Ve dveřích bude třeba vyměnit skla

Paní Zuzana měla ještě jednu prosbu: Dveře do dětského pokoje jsou prosklené. „Moc se nám líbily, ale teď vidíme, že jsou nepraktické. Do pokoje večer totiž proniká světlo ze schodiště. Dá se s tím něco dělat?“ ptá se. „Prosklená výplň dveří opravdu není vhodná do dětského pokoje. Řešením může být například výměna stávajícího průsvitného za černé zrcadlové sklo,“ radí na závěr architekti.

Kdo připravil proměnu dětského pokoje paní Zuzany?

807952:gallery:true:trueProměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. ve složení Ing. arch. Vladimír Gašpárek a Ing.

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
arch. Jana Holubová. Oba architekti také spolupracují s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

Fotogalerie
9 fotografií