„Výhodou tohoto prostoru o 13 m čtverečních jsou vysoké stropy -  okolo 3,50 m,“ upřesňuje Zuzana dispozici místnosti. Halu zkrášluje obloukovitá klenba, kterou bychom chtěli alespoň v částech zachovat. Chceme ale, aby plnila jak úložnou funkci, tak sloužila i jako pokoj pro hosty. Myslím si, že celková proměna bude oříškem, je to velmi členitý prostor,“ tuší správně čtenářka. Ale náš tým architektů, spolupacujících také na projektu Umíme udělat domov. si s úkolem sice netradičně, ale přece jen poradil.

Vstupní hala je poměrně prostorná a ve své podstatě tvoří srdce celého bytu. Umožňuje totiž vstup do všech místností bytu majitelky, tedy ložnice, dětského pokoje, obývacího pokoje s kuchyní, spíže, ale i samostatné toalety a koupelny. Své místo zde má velký blok skříní, které by neměly překážet ve volném průchodu místností. V návrhu se zaměříme nejen na zakomponování požadovaného místa pro občasné přespání, ale i na celkové barevné ladění haly. A to tak, abychom prostor co nejvíce prosvětlili a opticky zvětšili.

Ustlat si na chodbě? Půjde to!

Jedním z požadavků majitelky bylo zakomponovat do haly i místo na odpočinek a přespání, pokud se návštěva nebo přátelé rozhodnou zůstat na noc. V prostoru, kde se potkává sedm dveří a je zde velký pohyb, bylo nutno navrhnout skutečně promyšlené řešení. Klíčovou se stala výška stropu - až tři a půl metru.

Díky ní jsme mohli navrhnout patro na spaní, které bude poskytovat dostatek soukromí i pohodlí. Pro výstup do tohoto uměle vytvořeného prostoru jsme navrhli jednoduchý žebřík, umístěný při zdi a lícující s bílými zárubněmi dveří. Je však možné udělat z něj i posuvnou variantu.
V tomto případě by musela být v podlaze umístěna vodící lišta, po které by se žebřík pohyboval. Zvlášť bychom doporučili využít tzv. frézovanou lištu, která nevystupuje z podlahy - tedy nepřekáží při chůzi, a nemůžete o ni tedy v žádném případě zakopnout a poranit se.

Skříň jsme dali pod postel

Prostor pod nově vzniklým spacím patrem přímo vybízel k tomu, abychom jej zajímavým způsobem využili. A protože dalším přáním majitelky bytu bylo zakomponování úložného prostoru, umístili jsme zde skříň s posuvnými dveřmi, tzv. roldor, který ušetří volný prostor. Pohledovou stranu tvoří zrcadlová plocha, jenž slouží také jako prvek opticky zvětšující a prosvětlující halu. A protože skříněk není nikdy dost, jednu menší – plnící funkci botníku, jsme umístili ke vstupním dveřím.

Prostor bez oken dosvětlují bodovky, vestavěné do podhledu postele
Prostor bez oken dosvětlují bodovky, vestavěné do podhledu postele

Barevný koncert

Jednoznačnou designovou delikatesou se stala kombinace barevných odstínů barev, které architekti do vstupní haly navrhli. Bílé plochy (dveře se zárubněmi, zdi a jemné detaily na nábytku a dekoraci) skvěle kontrastují se světle hnědou podlahou a povrchem skříněk v materiálu přírodní dýha bělený dub.

Styčnou plochou je v tomto případě designová tapeta. Její v uvozovkách majestátní styl koresponduje jak s vybraným lustrem, tak i sedacím nábytkem v  zámeckém stylu. Kromě stropního osvětlení, které tomuto prostoru bez oken nepostačuje, příjemně osvětlují halu také bodová světla v podhledové straně spacího patra.

TIP architektů

Pokud by si majitelé přáli jiný způsob, jak vyřešit prostor pro odpočinek, bylo by možné zabudovat do haly také skříň s vyklápěcí postelí. Spací patro je však z našeho pohledu praktičtější, jeho ukotvení ale doporučujeme vždy konzultovat s odborníkem – statikem.


Kdo dnes přestavoval chodbu naší čtenářky?

Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. Ing. arch. Vladimír
Logo umíme udělat domov
Gašpárek a Ing. arch. Jana Holubová, kteří spolupracují s projektem Umíme udělat domov

Fotogalerie
7 fotografií