„Nevíme si rady s umístěním pohovky, z níž by byl dobrý pohled na televizi. Je možné mít v pokoji i krb,“ požaduje Nika Pyšová a hned dává naší bytové policii další úkoly:  „Neradi uklízíme, a tak bychom se chtěli vyhnout bílé pohovce (máme psa), tmavé podlaze a nábytku, na kterém je vidět prach a chlupy.“

„Rádi se scházíme s rodinou a přáteli (cca 10 lidí). Proto potřebujeme účelně a pohodlně zařídit obývací pokoj, aby měli všichni pohodlí a zároveň prostor na tanec, hry a jiné aktivity,“ žádá. „Budeme moc rádi, když si nás vyberete a potrápíte své studované hlavy naší zapeklitou proměnou,“ dodává čtenářka. Splní architekti její úkoly? K současnému řešení bytu mají řadu připomínek…

Na co dává bytová police „zatykač“?

„Nábytek v interiéru obývacího pokoje Pyšových je směsice všech možných kusů ve stylu

Nábytek v interiéru obývacího pokoje Pyšových je směsice všech možných kusů ve stylu co dům dal
Autor: Manželé Pyšovi
„co dům dal“.  Majitelé chtějí interiér zmodernizovat,  proto je nutné nábytek kompletně obměnit.  Nic s ničím nesouvisí. Lustry jsou přezdobené, nábytek zastaralý stejně jako otopná tělesa. Barva  výplně dveří  a zárubní postupem času zežloutly,“ tvrdí tým, který mj. spolupracuje s internetovým projektem Umíme udělat domov.

Kvůli několikerým dveřím v místnosti je nutné smysluplně vyřešit půdorysný návrh, aby žádný kus nábytku nepřekážel v provozu. „Protože majitelé bytu požadovali, aby byl obývací pokoj dostatečně prostorný a pohodlný pro setkávání více lidí, zvolíme velkou sedací soupravu a zároveň šestimístný jídelní stůl," nastiňuje řešení architekt Vladimír Gašpárek. Přání manželů budou odborníci respektovat i v případě barevného pojetí místnosti. Interiér bude laděný do jemné šedé, béžové a jarně zelené

A jakou zjedná nápravu?
Barevně je obývák laděn podle přání manželů
Autor: Umíme udělat domov.cz

 Prvním krokem přeměny bylo sladění podlahy, dveří a také stěn. Ke dveřím Sapeli Tenga (model 10 v dýze americký ořech) které designéři do interiéru Pyšových zvolili, byla ve stejném dekoru navržena také dřevěná podlaha a jedna ze stěn. Pro jemné barevné doladění dále použili béžovou barvu, kterou bude vymalována protilehlá zeď. Barevnou harmonii doplňuje ještě obklad z ebenového dřeva, kterým designérský tým oživil prostor za televizí.

Požadavek na prostornost a pohodlí vyřešil architektonický tým šestimístným jídelním stolem a velkou pohovkou, které jsou navrženy podél stěny s okny tak, aby co nejméně překážely v průchodu do pokojů. Místnost pak opticky zvětšuje zrcadlo umístěné nad příborníkem vedle jídelního stolu, které zároveň obývací pokoj prosvětlí.

Světla není nikdy dost
V obýváku se našlo místo i pro krb
Autor: Umíme udělat domov.cz

 

Protože obývací pokoj Pyšových bude sloužit k setkávání s přáteli, měl by splňovat kritéria komfortního prostoru, ve kterém se každý bude cítit dobře. Vzhledem k tmavším tónům, které byly zvoleny pro dveře a podlahu, je nutno prosvětlit prostor nejenom světlými odstíny na zdech, ale také vhodně voleným osvětlením. To je navrženo nad jídelní stůl a nad pohovku s TV stolkem, který je pro pocit harmonického prostoru ve stejném designu jako jídelní stůl.

Ti, kteří chtějí v obývacím pokoji trávit chvilku s knihou, uvítají lampu umístěnou vedle pohovky, která zajistí dostatek světla pro čtení. A nechybí ani bodové osvětlení umístěné nad policemi. Pocit pohodlí a „tepla domova“ dodali designéři ještě bílým krbem s tmavě šedými policemi.

Tým bytové policie, který dnes zasahoval v obýváku Pyšových:

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Dnes nasadil Blesk.c do akce designérský tým archiCENTRUM s r.o. ve složení  ing. arch. Vladimír Gašpárek a ing. arch. Jana Holubová. 807952:gallery:true:trueTi mimo jiné také spolupracují s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

Fotogalerie
8 fotografií