Do panelákové kuchyně  by paní Prošková ráda umístila také pracovní koutek, vinotéku (ta prozatím stojí volně v obývacím pokoji) a místo akvária zabudovaného v dřevěné stěně by chtěla mít v nové kuchyni vyhrazený prostor pro klec s andulkou.

Původní dispozice bytu paní Proškové
Autor: Umíme udělat domov.cz
Ráda by ovšem také radu, jak doslova zatočit s korkovou podlahou a polystyrenovým obkladem stropu v kuchyni, s úložným prostorem v šatně a chodbě, aby se stal praktičtějším, a problémovou umakartovou koupelnou. Ke všem těmto požadavkům poslala jen plánek bytu, takže našim architektům dala pořádně zabrat. Ale se úkolu ujali se ctí a z obyčejné panelákové kuchyně udělali krasavici k pohledání….

Co říkali architekti, než se pustili do práce?

A takto se ji rozhodli předělat naši architekti
Autor: Umíme udělat domov.cz
Na prostor kuchyně má majitelka poměrně velké množství požadavků. Měla by sloužit nejen k vaření, ale plnit i funkci jídelny a částečně i pracovny. Do tohoto interiéru je také nutné zakomponovat vinotéku a klec s andulkou. Určitě budeme maximálně šetřit prostor např. vestavěnými spotřebiči,“ říká ing. arch. Jana Holubová, která se mimo jiné podílí na internetovém projektu Umíme udělat domov.  „S paní majitelkou souhlasím v tom, že pracovat zády k oknu je nepříjemné, člověk si při práci stíní a musí tedy nadměrně využívat umělého osvětlení. V dopise paní Proškové byla také zmínka o podlaze v kuchyni, která je korková – korek půjde určitě pryč, nahradíme jej jiným materiálem, stejně v případě polystyrenového stropu,“ dodává.

Koncept kuchyně radikálně změníme!

Vlevo u okna našla místo i klec pro andulku
Autor: Umíme udělat domov.cz
Krokem číslo jedna bylo nové umístění linky. Ve stávající návrhu byla umístěna na zdi proti oknu, kde si paní majitelka při práci stínila. V novém návrhu linka lemuje celou jednu stěnu, kolmou k oknu. Problém se světlem tedy bude již minulostí.  Do linky navrhujeme zabudovat vestavěné spotřebiče – troubu, mikrovlnku a také praktického pomocníka do domácnosti – myčku.

Dominantou nového prostoru je určitě kuchyňský ostrůvek, který plní hned několik funkcí. V jeho zadní části (blíže k oknu) je umístěna sklokeramická deska na vaření (nad ní je zavěšena nepostradatelná digestoř na odsávání par) s dostatkem volného prostoru okolo, kam si může paní majitelka při vaření cokoliv odkládat. Tato část elegantně, plynule a přitom velmi jasně přechází v komfortní jídelní stůl.

Kam se poděla vinotéka?

Architekti vinotéku nechali přenést z obývacího pokoje a šikovně ji schovali právě do kuchyňského ostrůvku, kam se skvěle hodí. Při vaření i servírování tak bude mít paní majitelka vše pěkně po ruce.

Co s andulkou a pracovním koutem?

Přání mít v kuchyni klec pro andulku, by se mohlo zdát nestandardní – ovšem ne nemožné! Aby mělo toto stvoření maximální možný klid a pohodu, umístili jsme klec pro tohoto opeřence do rohu nalevo od okna. Poblíž pracovních kuchyňských ploch by to nebylo vůbec vhodné. Zavěšena bude přímo nad pracovním stolem, který si paní majitelka přála do kuchyně zakomponovat. Pracovní koutek byl to tohoto rohu umístěn tak, aby nepřekážel během provozu v kuchyni. Pod stolem je navržena šuplíková skříňka na kolečkách, která je variabilní, můžete ji kdykoliv kamkoliv přemístit.

Do kuchyyně se vešel i pracovní koutek, který je vlevo u okna
Autor: Umíme udělat domov.cz

Barevné ladění kuchyně v rytmu elegance

I když je kuchyň poměrně prostorná, určitě v tomto případě je nutné dobře volit a kombinovat použité barevné provedení jednotlivých prvků. Kuchyňská linka byla navržena v kombinaci lesklé bílé folie a dřevodekoru červeného dubu, pracovní deska je z konglomerátu kamene v bílé barvě.  Za kuchyňskou linku pak doporučujeme použít velmi praktický celoskleněný černý zrcadlový obklad s bílým dekorem, který je velmi nenáročný na údržbu. Protější stěnu u pracovního koutu jsme oblékli do světlé tapety s jemnými vzory. Je však možné použít i tmavší odstín atraktivní tapety.  Dveřní křídlo jsme volili v hladkém bílém provedení.

Protější stěnu u pracovního koutu jsme oblékli do světlé tapety s jemnými vzory.
Autor: Umíme udělat domov.cz

Čím co nahradit…

Korkovou podlahou - tu jsme v našem návrhu úplně proměnili. Nahradili jsme ji podlahou v materiálu světlý buk. A to z toho důvodu, že toto provedení je použito
i v ostatních částech bytu – prostory pak působí velmi kompaktně.

Polystyrenový obklad stropu – volili bychom raději snížený sádrokarton, do kterého je možné pohodlně zapustit 4 závěsná svítidla v elegantním kovovém designu.

Nevyhovující úložné prostory v šatně a chodbě – určitě je praktické i estetické, řešit úložné prostory jednou velkou vestavěnou skříní přes celou výšku místnosti (spíše ve světlém barevném provedení, které chodbu a šatnu příliš nezatíží, spíše opticky zvětší). Vnitřek skříně lze už dnes navrhnout podle vašich potřeb – počet a typ zásuvek, ramínka atd.
Nevyhovující koupelnové jádro – úpravou, která poskytne více prostoru i soukromí v koupelně je určitě vybourání jádra koupelny a WC a jejich vyzdění. K toaletě je pak výhodné, když už jsme se staveními úpravami začali, zakomponovat i umyvadlo. Skvělým prvkem, který dokáže ušetřit prostor, jsou zasouvací dveře do stavebního pouzdra, díky kterému uschováte do zdi hned dvoje dveře a skvěle oddělíte koupelnu a toaletu od chodby…

Kdo připravil dnešní proměnu panelákové kuchyně?

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. ing. arch. Vladimír Gašpárek a ing. arch. Jana Holubová, kteří spolupracují s nekomerčním internetovým projektem Umíme udělat domov. (www.umimeudelatdomov.cz).

Chcete modernizovat i vy svůj 807952:gallery:true:truedomov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) a její rozměry s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každý týden jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!