Například zasazení rostlého vánočního stromku do stojanu nejlépe vyřešíte právě s ruční pilkou, ale dobře vám poslouží také při zkracování nebo ořezávání suchých i živých větví stromu nebo keře. Při nákupu zvažte, k čemu budete pilku nejčastěji používat. V našem testu proto najdete i typy s různými pilovými listy, které jsou vyměnitelné – na dřevo, kov i plasty. Pro porovnání jsme vybrali vždy pilový list vhodný k řezání dřeva.

Vysouvací pilka 123830 Fiskars

Vysouvací pilka 123830 Fiskarus
Autor: Mountfield, Libor Prouza

Rukojeť z pevného polypropylenu vyztuženého skelnými vlákny skrývá pilový list z oceli dlouhý 16 cm. Vysunování listu je snadné, zvládnete to jednou rukou. Zuby pilového listu mají speciální výbrus, který umožňuje kvalitní řez. Jak s ní pracovat? Řežte pomalými tahy k sobě. Pilový list je pevný a přitom dostatečně pružný. Nevýhodou může být způsob upínání, proto před každým řezáním zkontrolujte utažení upínacího šroubu. Spolehněte se, že s tímto bezpečným pomocníkem zpracujete zejména čerstvé dřevo do průměru 80 mm.

Pilka s výměnnými listy 51SA TRIUSO
Pilka s výměnnými listy 51SA TRIUSO
Autor: Mountfield, Libor Prouza

Pilka má na rozdíl od předcházejících výrobků tvarovanou rukojeť ze dřeva. Pilový list z oceli o délce 25 cm sice slibuje pružnost, ale při řezu se velmi ohýbá. A to považujeme za velké minus: práce je nejen namáhavá, ale především nebezpečná. Vlastní řez se provádí tahem k sobě. Pilka se prodává jako sada několika výměnných pilových listů pro různé druhy řezání, pilový list můžete upnout pod různým úhlem, ovšem vlastní upínání křídlovou maticí se hůře ovládá. S tímto pomocníkem lze řezat čerstvé i suché dřevo do průměru 80 mm.

Zavírací pilka RE-K WOLF Garten
Zavírací pilka RE-K WOLF Garten
Autor: Mountfield, Libor Prouza

Pevná revolverová rukojeť je vyrobená z tvrzeného plastu. Pilový list z oceli o délce 16 cm se otevírá stejně jako zavírací nůž. A když se poškodí? Koupíte si náhradní. Také tento pomocník má na ozubení speciální výbrus, který usnadňuje vaši práci – řez provádějte tahy k sobě. Počítejte s pevným a současně pružným listem, řezání vám půjde dobře od ruky, nemusíte vynaložit velkou námahu (pilka se tedy hodí i pro něžnější polovinu lidstva). Pojistku pilového listu ovládáte na rukojeti, jde o velmi bezpečný výrobek. Bez problémů můžete řezat čerstvé i suché dřevo do průměru 80 mm.

Pilka 3v1 1 20-092 s výměnnými listy STANLEY
Pilka 3v1 1 20-092 s výměnnými listy Stanley
Autor: Mountfield, Libor Prouza

Zjistili jsme: Anatomicky tvarovanou pogumovanou plastovou rukojeť snadno a pevně uchopíte. I pro vlastní práci je celá pilka promyšleně vyřešená. Pilový list z oceli o délce 20 cm má totiž zámek, který umožňuje jeho uchycení pod různými úhly. Výsledek? Snadnější řezání v obtížně dostupných místech. Vlastní upnutí je pevné, bezpečné a dobře se ovládá, pilový list je dostatečně pevný i pružný. Řez pilkou, která se hodí ke zpracování suchého dřeva do průměru 80 mm, provádějte tahem od sebe. Můžete řezat i čerstvé dřevo, ale vzhledem k jemnému ozubení počítejte s větší námahou.