Když si dílnu už jednou kvalitně zařídíte, bude vám sloužit po celý život. Proto se vyplatí nebát se při nákupu vybavení sáhnout hlouběji do kapsy.

Základem je stůl a prostor

Při budování domácí dílny v prvé řadě myslete na to, že budete potřebovat dostatek místa k manipulaci s předměty. Nejvíce kolem srdce celé dílny, tedy pracovního stolu. Na jeho výběru si dejte opravdu záležet, protože u něj strávíte nejvíce času. „Nejvhodnější je uzamykatelný kovový stůl s robustní bukovou deskou a nastavitelnou výškou, jehož útroby si můžete uspořádat podle sebe. Nabízí se i plechová varianta, ale ta nepůsobí tak stabilním dojmem,“ radí odborník z Hornbachu Michal Vejsada.

S dílenským policovým systémem budete mít všechno nářadí pěkně po ruce
Autor: Hornbach
S dílenským policovým systémem budete mít všechno nářadí pěkně po ruce.

Na stůl v dílně patří několik důležitých věcí, bez kterých se při práci prostě neobejdete. Napevno je k desce přišroubovaný svěrák, vyrobený z oceli nebo hliníkové litiny. Pro domácí dílnu stačí ve standardních rozměrech (upínací šířka 125 mm a hloubka 75 mm). Trvale můžete ke stolu upevnit také držák na vrtačku. Zajímavá je rovněž varianta, kdy držák nepřišroubujete, ale pouze přichytíte svěrkou. Díky tomu můžete pozici držáku na stole měnit podle potřeby.

Pro domácí práce a opravy je důležitá i kotoučová bruska, kterou lze přichytit stejným způsobem jako vrtačku. Hodit se vám bude například  při broušení zahradního nářadí. Posledním nástrojem, který bude na pracovním stole často využíván, je nepostradatelný šroubovák. Pro jednodušší manipulaci je vhodný aku šroubovák, nejlépe z profesionální třídy nářadí, který vám vloženou investici mnohokrát vrátí.

Fotogalerie
5 fotografií

Mít vše na dosah ruky

V dílně je potřeba mít pořád dokonalý přehled o tom, co kde najdete a umístit nejpoužívanější nářadí do dosahu vašich rukou . Pro tento účel je nejvhodnější pracovní nástěnka, která je děrovaná a obsahuje závěsné prvky. Ty lze podle potřeby variovat a vytvořit si tak místo pro zavěšení nářadí.

„Vychytávkou“ je v tomto směru magnetická lišta, na kterou můžete přichytit drobnější kovové nářadí. Na drobné věci je ideální nástěnná skříň nad stůl, kam můžete uložit šroubky, hřebíčky a další předměty, abyste je měli neustále v blízkosti svého pracovního stolu. U nářadí se vyplatí investovat do profi sady z pevného kovu, který zaručí výdrž i při velké námaze materiálu.

Odborník radí: Podle čeho vybírat řetězovou pilu?

Odborník radí: Podle čeho vybírat řetězovou pilu?

Řetězová pila je užitečný pomocník, který nám usnadní práci na zahradě, v dílně i při přípravě palivového dřeva. Jakou ale vybrat, aby byla opravdu…celý článek

Těžké nářadí a další předměty můžete uložit do kovového regálu, který nabízí různé uspořádání polic, z nichž každá dokáže unést až 300 kg. Některé nářadí se ovšem vyplatí držet pod zámkem. K tomu se hodí bytelná kovová uzamykatelná skříň, jejíž vnitřní prostory lze různě uspořádat podle potřeby. Kombinovat můžete police, zásuvky i děrované stěny. Mnoho možností nabízí také dílenský policový systém. Nástěnné konzole různých velikostí přišroubujete ke stěně a na ně pak připevníte dřevěné nebo dřevotřískové police.

Detaily, které vám ulehčí práci

Zdraví i práci vám v dílně ušetří kvalitní osvětlení. Stůl osvětlete natáčecí lampou, která vám zajistí komfort při práci i během večera. Nezapomínejte také na podlahu. U stolu je dobré mít protiskluzové rohože, kterými předejte zbytečným zraněním. Člena rodiny, který vám slouží jako pomocník při měření, může nahradit křížový laser, který je naprosto přesný a dokonale vám nasvítí to, co potřebujete.