Co šrouby a vruty spojuje? Jsou kovové a mají závity. Tím ale podobnost končí. Šrouby k sobě spojují dva dřevěné nebo kovové díly. Do obou částí předem vyvrtejte otvory a šroub musí procházet skrz ně – na opačné straně ho upevníte matkou (matičkou).

Zatímco šrouby (vlevo), spojují vždy dva díly kovu nebo dřeva a procházejí jimi skrz, vruty (vpravo) můžete navíc cokoliv připevnit do zdi.
Autor: Sylva Šporková

Naproti tomu vrut se používá hlavně do dřeva nebo do zdi, má zašpičatěný konec a nesmí procházet skrz sešroubované předměty. Můžete s ním spojit dva kusy dřeva, dále cokoli připevnit ke zdi nebo jinému povrchu, případně ho použít i místo háčku, na který pověsíte obraz, poličku, květinu. Co z toho vyplývá? Doma budete potřebovat častěji spíš vruty než šroubky.

Každý druh hlavy chce jiné nářadí

Na každý druh hlavy šroubů nebo vrutů budete potřebovat jiné nářadí.
Autor: Sylva Šporková
Dalším hlediskem dělení vrutů a šroubků je tvar jejich hlavy; z ní vyplývá i nástroj, kterým se šroub (vrut) upevňuje. Může mít například hladkou šestihrannou hlavu: tady budete potřebovat klíč o stejné velikosti, jako je hlava vrutu. Další možností je podélná rýha uprostřed hlavy: na tento vrut vezměte obyčejný plochý šroubovák. A konečně může být uprostřed hlavy šroubu nebo vrutu otvor v podobě kříže: samozřejmě sáhnete po křížovém šroubováku. Při nákupu se tedy přesvědčte, jaké nářadí doma máte, případně ho dokupte.

Drsňák jménem šmirgl! Na co se který hodí?

Drsňák jménem šmirgl! Na co se který hodí?

Snad v každé domácnosti se najde aspoň kousek „šmirglpapíru“ – smirku, který dostanete za pár korun v železářstvích nebo hobby marketech. K čemu ho…celý článek

Co byste ještě měli vědět?

Hlavy vrutů mohou byt rovné nebo vypouklé.
Autor: Sylva Šporková
Zda má vrut hlavu půlkulatou nebo zapuštěnou. Pokud například chcete připevnit uvolněnou lištu na zahradní lavici, zvolte vrut se zapuštěnou hlavou (půlkulatá by vyčnívala nad povrch a určitě by se vám na ní nesedělo pohodlně). Šrouby a vruty se také liší druhem materiálu, ze kterého jsou vyrobené, případně povrchovou úpravou.

Při upevňování vrutu do zdi musíte použít také hmoždinku.
Autor: Sylva Šporková
Vrut nechce být sám

Budete ho upevňovat do zdi? Pak k němu potřebujete hmoždinku z plastu nebo silikonu; její velikost musí odpovídat velikosti vrutu – jak délkou, tak i průměrem. Hmoždinka má zářezy, které se po vsunutí vrutu roztáhnou a znemožní tak její vypadnutí ze zdi.