Při výběru benzínové  řetězové pily se nevyplatí sáhnout hned po té nejlevnější, kterou uvidíte. Takový stroj za pár korun má ke kvalitě hodně daleko. Aby jeho výrobce dosáhl minimální ceny, musel „očesat“ řadu bezpečnostních prvků a použít materiály, které obvykle nevydrží ani jednu sezónu. Za rozumnou cenu ale můžete dostat i opravdu kvalitní stroj. Podle čeho ho poznáte? Filip Werner má pro vás čtyři otázky, které byste měli při koupi pily položit prodavači:

Co by měla mít kvalitní benzínová řetězová pila?

Povrch válce by měl být pokovený tzv. tvrdokovem.
Autor: Mountfield
1) Při výběru pily se je třeba řídit se celkovým zpracováním stroje a především jeho motoru. Ptejte se proto, jestli je válec pokovený tvrdokovem (tj. chromem nebo „nicasilem“), na počet pístních kroužků a zda je kliková hřídel kovaná nebo jenom lisovaná z několika částí.

2) Velmi důležité je provedení spojky. Kvalitní má 3 segmenty a nekvalitní jen 2. U farmářských (poloprofesionálních) a profesionálních pil by měl být kryt řetězky ze slitiny, nikoli z plastu.

Kvalitní pila by měla mít odstředivé předčištění vzduchu, které odstraní hrubé nečistoty a prodlouží životnost stroje.
Autor: Mountfield
3) Kvalitní pila by měla být vybavena i dalšími funkcemi, jako je například přepínání na letní a zimní provoz, nebo odstředivé předčištění vzduchu. Pozor: I renomované značky dnes vyrábí nekvalitní levné pily. Orientovat se můžete podle délky záruční doby.

4) Pozor je třeba dávat i na délku lišty. Na ní záleží, jaký průměr polen budete moci řezat. Platí přitom, že čím je lišta delší, tím musí být motor pily výkonnější. V hobbymarketech se občas setkáte s pilami s dlouhými lištami, které je předurčují k řezání silných polen. Ale mají tak slabé motory, že na to v praxi nemají dost síly.

Zima za dveřmi: Jak ušetřit za topení? S krbovými kamny!

Zima za dveřmi: Jak ušetřit za topení? S krbovými kamny!

Jednou z největších položek v rozpočtu každé domácnosti jsou náklady na vytápění. Ty jsou navíc se stoupající cenou energie stále vyšší. Jak ušetřit?…celý článek

Máme pilu doma. Jak s ní bezpečně pracovat?

Dobrá řetězová pila udělá spoustu práce, ale pokud si nedáte pozor, umí také pořádně kousnout. Na co si tedy při řezání dávat pozor? Filip Werner z Mountfieldu má pro vás 5 základních rad:

1) Nikdy neřezejte řetězovou pilou ve výšce nad rameny.

Nikdy neřezejte špičkou lišty! Mohlo by se stát, že pila "kopne" a vrátí se proti vám.
Autor: Mountfield
2) Pokud se špička lišty ve své horní polovině dotkne pevného předmětu, může dojít ke zpětnému vrhu směrem k obsluze. Vyvarujte se řezání touto částí lišty. Pilu držte vždy pevně a stabilně stůjte.

3) Dbejte na to, abyste při práci s pilou měli kolem sebe vždy dostatek prostoru.

4) Vždy používejte  bezpečnostní pomůcky, neklouzavé boty, ochranné rukavice, brýle a sluchátka.

5) Řetězovou pilu přenášejte výhradně s vypnutým motorem, s lištou směrující dozadu a se zakrytým řetězem.

Jak pilu neodrovnat za pár dní?

Ani ta nejkvalitnější pila se neobejde bez pravidelné péče. Co dělat, aby vám sloužila co nejdéle?

1) Na mazání lišty používejte jen čistý olej. Tedy nikdy ne například vyjetý nebo potravinářský!

2) Pravidelně bruste řetěz a otáčejte lištu.

3) Jak poznat, že je třeba řetěz nabrousit? Při řezání ostrým řetězem vznikají velké, dlouhé piliny. Pokud vznikají piliny jemné (prachové), řetěz je třeba nabrousit. Jinak dochází k přetěžování pily.

3) Po práci pilu vždy pečlivě očistěte včetně vzduchového filtru.

4) Řetěz nikdy nepřepínejte ani ho nenechávejte volný. Obojí ničí pilu! Jak poznáte správné napnutí? Řetěz je možné uprostřed lišty povytáhnout z drážky, ale ne úplně vytáhnout.

Fotogalerie
3 fotografie