Jaké nářadí tedy vybrat? V první řadě zaleží na tom, kde bydlíte. Žijete-li v městském bytě, jistě se bude vždycky hodit aku šroubovák, základní sada ručního nářadí – minimálně šroubováky, kleště, kombinačky, kladívko a samozřejmě také vrtačka. Každou chvíli je přece třeba něco utáhnout, poupravit, pověsit, přišroubovat nebo přivrat.

Pokud máte vlastní dům s dílnou, garáží, dvorkem nebo alespoň s malou zahrádkou, můžete vsadit na „větší kalibr“. Sem se řadí například vysokotlaké čističe, brusky, opalovací pistole, pilky nebo hoblíky na práci s dřevem.  Věřte, že takovými hračkami svého kutila určitě potěšíte a hned je bude chtít vyzkoušet.

Aku šroubováky

Bosch aku vrtací příklepový šroubovák PSB 14,4 LI-2 + sada ručního naradí
Autor: OBI
Šroubovák nesmí chybět v žádné domácnosti, jedná se opravdu o základní vybavení domácnosti – a to i v případě, že dílnu, zahradu ani chatu či chalupu nevlastníte. Šroubovák se používá téměř při každé malé i větší opravě nebo montáži. Šroubovák dnes už není jen kus železa a plastu, s kterým musíte donekonečna mechanicky otáčet, abyste šroub dostali tam, kam patří. AKU šroubováky jsou poháněny bateriemi (přesněji akumulátory), které se dají znovu nabíjet. Na jedno nabití vydrží šroubovák až 3 hodiny. Samozřejmě si můžete vybrat z mnoha druhů. Pokud si s výběrem nebudete vědět rady, poradit vám může např. personál v hobbymarketech.

Vrtačky a vrtací kladiva

Vrtací kladivo Makita HR2230
Autor: OBI
Koupí dobré vrtačky můžete takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou. Pokud má vrtačka plynulý rozjezd, dá se přepnout mezi levým a pravým chodem a jestliže po dotažení vrutu sama vypne (utahovací moment), máte doma v podstatě nejen nástroj na vrtání, ale také výše zmiňovaný šroubovák! S nejrůznějšími nástavci z ní můžeme dokonce udělat brusku nebo s její pomocí rozmíchat barvu či maltu. Ale zpět k jejímu prvotnímu účelu - tedy vrtání.

Při výběru vrtačky platí podobná pravidla jako při výběru šroubováku – měla by být vyrobena z kvalitního materiálu, být stabilní a světelná dioda je taktéž výhodou. Na co se zaměřit dále? Důležitá je doběhová brzda, která po vypnutí vrtačky okamžitě zastaví motor s téměř nulovým doběhem. Každá dobrá vrtačka by také měla obsahovat multifunkční doplňky, jako např. poutko na zápěstí (nezbytné pro práci ve výškách) či magnetizér, který dokáže zmagnetizovat šrouby a další kovové součástky.

Tip na nákup: Makita vrtací kladivo HR 2230.  Toto vrtací kladivo má otáčky 0 – 1050 za minutu, počet příklepů je v rozmezí 0 – 4050 za minutu, lze použít pro vrtání do betonu, oceli i dřeva.

Bruska

Úhlová bruska lux
Autor: OBI
Úhlová bruska, jinak nazývaná také flexa, se používá k dělení různých materiálů, k broušení a leštění především kovových povrchů, ale i k odstranění koroze nebo barev. Brusky ale nejsou konstruované na práci v prašném prostředí, jelikož do sebe při práci vtahuje vzduch. Pokud potřebujete řezat např. kámen, využijte raději okružní pilu se speciálním kotoučem.

Při výběru brusky hledejte takovou, která má skříň z hliníkové slitiny, vydrží déle než skříň plastová. Správná regulace otáček je nastavena v rozmezí od 2800 do 11 000 ot./min. Důležitá je také aretace vřetene pomocí aretačního tlačítka, která umožňuje snadno a rychle vyměnit kotouč pouze jedním klíčem. Vybírejte takovou brusku, u které lze snadno a rychle nasadit ochranný kryt bez složitého montování.

Tip na nákup: Lux úhlová bruska WS 115. Průměr kotouče je 115 mm, otáček je 11 000 za minutu.

Pily pro hračičky

Ruční okružní pila Lux KS 190
Autor: OBI
Pily jsou základní pomůckou každého kutila k řezání. Použijete ji kdykoliv, kdy budete potřebovat něco seříznout, rozdělit, zarovnat, nařezat a tak podobně. Pilu ale spíše využijete, pokud bydlíte v rodinném domě či pokud máte chatu se zahradou, v panelákovém bytě pro ni tolik příležitostí k využití nenaleznete.

Tip na nákup: Lux ruční okružní pila KS 190L. 1500 W, můžete s ní provádět šikmé řezy 90 a 45 stupňů. Tato pila se může pochlubit LED osvětlením pracovního místa.

Vysokotlaké čističe pro pořádkumilovné

Horské kolo obalené bahnem po poslední vyjížďce v dešti, zanesená terasa rodinného domu, zašlý zahradní nábytek, který ztratil svou původní barvu, nebo dlažba před domem zanedbaná po zimě – to všechno lze vyřešit velice

Tlaková myčka Nilfisk
Autor: OBI
jednoduše a přesto efektivně. Vodou. Čistit celé auto ručně je namáhavé a mimo jiné i poměrně nešetrné k životnímu prostředí. S tím, co nevyčistíte silou, vám musí pomoci chemické přípravky, které odtékají do okolí. Vysokotlaký čistič ale má potřebnou sílu, kterou odstraní i velmi zaschlou špínu ze špatně dostupných míst a různorodých povrchů.

S tryskami vysokotlakého čističe jde venkovní úklid jako po másle a v jistém smyslu je i zábavný. Největším zadostiučiněním je, když špínu, které jste se nemuseli ani dotknout, vidíte odtékat pryč. Možná, že to bude dokonce první zcela dobrovolný úklid vašeho muže! S vysokotlakým čističem zvládnete mimo jiné opláchnout fasádu, skleník, vyčistit okna, gril, odstranit mech ze spar chodníku nebo umýt schodiště.

Tip na nákup: Nilfisk vysokotlaký čistič C 115.3-6 PCAD X-TRA + rotační kartáč + čistič dlažeb + čistič trubek. Tlak 115 bar, 6 m vysokotlaké hadice, tryska s rotačním a bodovým paprskem

Odborná spolupráce: Jan Smékal, OBI ČR