Pokud potřebujete uklízet sníh jen z malé plochy, vystačíte si samozřejmě s lopatou nebo hráblem. I tady si můžete ale práci hodně usnadnit, když si pořídíte lopatu z lehkého hliníkového materiálu s ergonomickou plastovou násadou.

Pokud budete odklízet sníh jen z malé plochy, vystačíte si s hráblem. I ty jsou už ale vychytané, tento model má kolečko a výškově nastavitelné madlo
Autor: Mountfield.cz
I u tak jednoduchého nářadí, jako jsou hrábla, existují navíc vychytávky, díky kterým jde práce mnohem lépe od ruky. Hráblo z produkce Fiskars (v nabídce ho má např. Mountfield) má skládací pohodlné držadlo a kolečko, usnadňující pohyb po ploše.

Bydlíte v rodinném domku nebo máte chalupu na horách? Pak už je vhodné uvažovat o pořízení nejzdatnějšího bojovníka se sněhovými přívaly, tedy o některém z modelů sněhových fréz.

Video
Video se připravuje ...

Porovnání rychlosti práce s lopatou a se sněhovou frézou Mountfield


Podle čeho zvolit správný typ sněhové frézy

Při výběru sněhové frézy se řiďte především tím, z jakého povrchu budete sníh odklízet. Důležité je i množství sněhu, se kterým se musíte potýkat.

Při úklidu malých zpevněných ploch kolem domu si vystačíte s některou z jednostupňových sněhových fréz. Ať už elektrických, nebo benzínových. Ty druhé mají výhodu v tom, že jsou nezávislé na přívodu elektrické energie.

Jednostupňová sněhová fréza je vhodná pro údržbu menších zpevněných ploch
Autor: Mountfield.cz
V poslední době jsou stále oblíbenější také akumulátorové modely fréz, které díky tichému provozu nezatěžují sousedy téměř žádným hlukem. Vhodné jsou proto třeba do satelitních městeček. Tyto frézy mají rotující šnek, který pohybuje strojem vpřed a současně nabírá sníh. Ten potom stroj umí odhodit až do 10 metrové vzdálenosti.

Musíte-li uklízet opravdu velké plochy, pak už se vyplatí pořídit některou

Dvoustupňová sněhová fréza nejprve sníh nabere a vysokorychlostní ventilátor jej pak komínem odhodí až do 15 metrů
Autor: Mountfield.cz
dvoustupňových benzínových sněhových fréz. Jsou to velmi výkonné stroje, které navíc dokáží vyčistit i nezpevněné plochy. Nevadí jim ani udusaný nebo přemrzlý sníh, který umí odhodit do vzdálenosti dokonce až 15 metrů! Tyto dvoustupňové frézy ocení především majitelé rodinných domků, větších nemovitostí a majitelé chalup.

5 chvatů a hmatů, jak poznat kvalitní sněhovou frézu

Jak poznat přímo v prodejně kvalitu stroje radí odborník František Turek z Mountfieldu:

1. Vší silou stiskněte rukama jednotlivé lopatky kovového šneku směrem k sobě. Nesmí se pohnout, natož pak překřížit. Jestliže ano, existuje možnost, že při kontaktu s kusy ledu dojde k poškození stroje

Kvalitní sněhová fréza umí odhodit sníh až do vzdálenosti 15 metrů
Autor: Mountfield.cz
2. Maximální silou zatlačte shora oběma rukama na kovový bunkr frézy nebo do plechového boku uhoďte vší silou pěstí. Nesmí se prohnout. Jen tak poznáte, že výrobce na materiálu nešetřil. V opačném případě by při odhazování sněhu mohl snadno prasknout i při najetí do zledovatělého sněhu např. s rampouchy;

3. Zkuste zatlačit na vnitřní boční stranu bunkru. Bunkr se nesmí od šneku odchýlit a v místě uchycení musí být pevně a stabilně uložen. Jedině tak eliminuje riziko jeho vyosení při práci, což by vedlo k poškození převodovky.

4. Zkuste změnit převodový stupeň; přeřazení by mělo být snadné a chod řadicí páky musí být v co nejkratších drahách, což zaručí jednoduchou změnu rychlosti přímo během jízdy. V opačném případě se může jednat o známku nedokonalé konstrukce převodového ústrojí. Jeho technické zpracování musí být precizní vzhledem k tomu, že je při provozu extrémně namáháno. Páka musí být umístěna přímo na hlavním ovládacím panelu. V žádném případě byste se k ní neměli shýbat.

5. Pro natočení odhozového komínu z jedné krajní pozice do druhé se nesmí klička otočit více než 3x. Vzhledem k častému využívání této funkce by zákazníka více otáček obtěžovalo.

Fotogalerie
4 fotografie