Zašlý radiátor je stále na očích

Ač to člověka přílliš často nenapadne, radiátory patří k výrazným součástem obytného prostoru. Jednak jsou poměrně objemné, jednak bychom je pro optimální funkčnost neměli ničím zakrývat ani před ně stavět nábytek. Zkrátka, jsou pořád na očích. Z toho důvodu musíme pečlivě dbát o jejich vzhled.

V bytech se nejčastěji setkáváme s takzvanými žebrovými neboli článkovými radiátory, svou pozornost proto v článku zaměříme na ně. Žebrový radiátor je zkonstruován tak, aby jeho povrch byl co největší. To ovšem současně znamené, že je v něm spousta záhybů, v nichž se usazují nečistoty a které se také obtížně natírají.

Nejprve se zbavte nečistot

Prvním krokem při obnově radiátorů je důkladné očistění od všech nečistot. V záhybech topného tělesa bude stoprocentně usazená spousta prachu, pavučin nebo suchého listí z rostlin na okenním parapetu. Ty odstraníme pomocí vysavače s úzkým nástavcem. Dále je třeba radiátor odmastit a zbavit zaschlé špíny, k čemuž nám postačí obyčejná jarová voda.

Odstraníme také staré nátěry

Hlavní příčinou spatného stavu nátěru na radiátorech jsou rychlé teplotní rozdíly během topné sezony. Barva postupem času žloutne a začíná se odlupovat. Staré nátěry z radiátoru odstraníme pomocí ocelového kartáče nebo speciálního smirkového papíru. Postupujeme tak, aby zbroušený povrch byl co nejhladčí, odstranit musíme všechny odlupující se částečky staré barvy. Občas se stává, ze topné těleso v místě napojení kohoutu netěsní a dochází k jeho rezivění. V takovém případě musíme kohout odmontovat, vyměnit izolaci a věškerou rez odstranit opět pomocí ocelového kartáče. Kohout následně zakrajeme izolační páskou, na podlahu i zeď dáme krycí folii.

Natíráme ve více vrstvách

Radiátor budeme natírat plochým štětcem s dlouhou rukojetí, a to minimálně ve dvou vrstvách. Podkladová barva se dobře naváže na starý nátěr a vytvoří ideální podklad pro barvu krycí. Podkladová barva by měla být vždy o stupeň světlejší než barva krycí. Používáme barvy určené speciálně na radiátory, které jsou vůčí prudkým změnám teploty odolné a také pomaleji žloutnou. Nabízí je vpodstatě všichni výrobci barev a laků. Vetšina těchto barev je již na vodní bázi a díky tomu se eliminuje zápach během malování.  Pozor - topení natíráme zásadně pouze tehdy, je li dokonale vychladlé. Po nátěru podkladovou barvou necháme 4-6 hodin zaschnout a poté začistíme všechny případné nerovnosti. Poté aplikujeme dvě vrstvy barvy krycí. Moderní barvy jsou relativně řídké, proto nemusíte mít strach, že vytvořená vrstva nátěru bude příliš tlustá. Po skončení práce ihned pečlivě očistěte sebe a všechno použité nářadí, barva je po zaschnutí houževnatá a všechny štetce byste mohli rovnou odepsat.

Fotogalerie
2 fotografie