V každé domácnosti je občas třeba sestavit skříň, přišroubovat dřevěné obložení nebo vyspravit zahradní nábytek. Většinou člověku stačí dva až tři šroubováky různých typů a s podobným úkolem se hravě vypořádá. Jak si však usnadnit práci, pokud máte v plánu opravit chatu nebo postavit zahradní domek? V takovém případě neváhejte ani vteřinu a sáhněte po elektrickém šroubováku. S jeho pomocí se zašroubování a dotažení vrutu stane záležitostí několika vteřin a rozhodně nemusíte mít obavu, že vás po celém dni práce budou bolet namožená zápěstí.

Šikovný pomocník domů i na chalupu

Nabídka akušroubováků na současném trhu je velmi široká. Jak tedy postupovat při jeho výběru? V první řadě je samozřejmě třeba zvážit, na co se nářadí chystáme používat. Pokud si chceme usnadnit situaci při občasných opravách v domě, jistě nám k tomu postačí některý ze základních modelů s obstojnou kapacitou baterie a několika výměnnými nástavci. Čeká-li nás však kompletní rekonstrukce chalupy, volíme akušroubovák s kvalitní baterií, dostatečně výkoný pro šroubování velkých vrutů a vrtání do dřeva či plechu. Baterie se velkou kapacitou je potřebná zejména kvůli relativně dlouhé době nabíjení, která by nás brzdila při práci.

Které funkce využijete?

Akušroubováky nejvyšší kategorie mají většinou kvalitní lithium-iontové baterie bez paměťového efektu, přístroj je vybaven kontrolkou nabití. Lze také přepínat mezi dvěma rychlostními stupni nebo využít rychloupínací sklíčidlo. Samozřejmostí je také silná dioda usnadňující práci v tmavých prostorách. Akušroubovák s podobnými funkcemi, včetně základní sady nástavců - takzvaných bitů - pořídíte za cenu od 3000 do 4500 Kč. Již za 1500 Kč lze však sehnat kvalitní přístroj, který posluží při nejrůznějších činnostech v domácnosti i na chalupě. Pro ty, kteří chtějí opravdu ušetřit, jsou v nabídce i nejjednodušší přístroje, jejichž cena se pohybuje hluboko pod hranicí tisícikoruny.

Rozhodující je kvalitní akumulátor

Jedinou nevýhodou elektrického šroubováku je akumulátor. Jednak, jak již bylo zmíněno, jeho nabití není otázkou minut, ale spíše hodin, jednak se jeho výdrž s přibývajícími nabíjecími cykly snižuje. Z tohoto důvodu doporučujeme volit vždy spíše přístroje s moderním typem akumulátoru, díky kterému se na svůj šroubovák budete moci spolehnout i po letech.

Fotogalerie
3 fotografie