Domácí vodárna se skládá obvykle ze dvou částí, tedy z čerpadla a tlakové nádoby, sloužící jako zásobník vody. Celá sestava je doplněna tlakoměry, čidly a jističi. To vše slouží k tomu, že byste neměli poznat rozdíl mezi tím, zda jste pustili vodu z vodovodu nebo z vlastní studny.

Jaké vybrat čerpadlo?

Čerpáte-li vodu ze studny, budete potřebovat čerpadlo se sacím výkonem maximálně 8 metrů. Při výběru čerpadla doporučujeme počítat vždy s výkonovou rezervou. Slabší totiž mohou způsobovat výrazné poklesy tlaku ve vodovodním řadu. Pro chatu vám bude stačit vodárna o výkonu kolem 1 000 W, pro dům počítejte s výkonem 1 300 W a pokud budete chtít vodárnu používat i k automatickému zavlažování zahrady, pak je dobré volit čerpadlo s výkonem přes 1 400 W.

Fotogalerie
4 fotografie

Velikost tlakové nádoby

Tlaková (expanzní) nádoba vyrovnává nárazy tlaku vody ve vodovodním řadu. Názory na její velikost se různí. Někde vám nabídnou miniaturní expanzní nádoby o objemu 2,5 l, jinde zase kolosy o objemu až 150 litrů. Obecně platí, že při příliš malém objemu se mnohem častěji zapíná čerpadlo a naopak. Pro rodinný domek s jedním bytem se doporučuje velikost nádoby 24 l až 35 l, pokud máte větší dům s více odběrovými místy, pak je vhodnější objem mezi 60 až 80 litry.

Moderní vychytávky

Integrovaná domácí vodárna Gardena 5000/5. Cena 6 491 Kč (Mountfield)
Autor: Gardena
Řada renomovaných výrobců, jako například Grundfos, Ebara či Gardena, nabízí domácí vodárny „vše v jenom“. Čerpadlo a tlaková nádoba je spojena do jedné kompaktní skříňky. Celý systém je oproti běžnému řešení mnohem menší i lehčí. A také podstatně tišší, takže ho lze umístit i uvnitř bytu. Nejmodernější variantou domácích vodáren jsou vodní automaty, které jsou přenosné a mají vše potřebné pro zásobování vodou v rodinných domech, na chatách, chalupách i na zahradě.

Aby vodárna neběžela nasucho

Pokud máte studnu, kde kolísá vydatnost zdroje vody, pojistěte se, aby domácí vodárna někdy náhodou neběžela nasucho a nedošlo tak k jejímu poškození. K tomu slouží tlakové spínače, které hlídají průtok vody a v případě jejího nedostatku vypnou čerpadlo vodárny. Stejně pomohou odhalit i případné netěsnosti potrubí. Některé domácí vodárny mají tlakový spínač v základní výbavě.