Podle toho se odvíjí i jejich cena. I když ani to není pravidlo, často může být pěkný secesní solitér dražší než jeho mnohem starší „kolega“. Nechcete-li se nechat napálit při nákupu, zajděte do renomovaného starožitnictví nebo na aukci.

Ale možná nemáte tolik peněz, zato velkou fantazii a radost, když v bazaru nebo na bleším trhu objevíte něco pěkného. Víte však, jak o staré věci pečovat?

Na návštěvě u herečky Niny Divíškové

Na návštěvě u herečky Niny Divíškové

Tak milý domek s idylou venkova, skrytý stranou od ruchu velkoměsta, byste v Praze jinde marně hledali...celý článek

Doma nebo u odborníka?

Po nákupu starého kousku nábytku zjistěte, v jaké je kondici. Prozkoumejte, zda mu něco nechybí (odlámaná řezba, části nohou, rohů, madla, kování). Malé dírky ve dřevě a droboučký dřevěný prášek na podlaze pod nábytkem by vás měly varovat před přítomností dřevokazného hmyzu (červotoč proužkovaný, tesařík krovový).

Jste manuálně zruční? Nejedná-li se o drahou starožitnost, drobnosti si opravte sami, dražší předměty svěřte odborníkům. Neodborným zásahem byste totiž mohli věci nenávratně poškodit a snížit i jejich cenu.

Co můžete čekat od profesionálů?

A co můžete očekávat od opravdových profesionálů? Nábytek důkladně prohlédnou a vysvětlí, jaké opravy vyžaduje a kolik budou stát, pořídí fotodokumentaci před, v průběhu oprav i po jejich skončení, budou vás informovat o postupu prací i případných změnách.

Odborník ovšem zvládne i to, co byste sami neopravili, například doplnění intarzie, výměnu nebo opravu čalounění, řezbářské práce, polychromii (speciální nátěr), výměnu výpletů, a to všechno při použití původních technik i tradičních materiálů.

Jak zbavit dřevo starých nátěrů

Starožitný příborník
Autor: Antik atelier
I stará židle, okenní rámy nebo vyřezávané dveře s desítkami různobarevných nátěrů mohou být půvabné. Jen je musíte zbavit nánosů barev. Namísto opalování horkovzdušnou pistolí a čištění dlátem, které by mohlo povrch poškodit, je vhodnější louhování v roztoku hydroxidu sodného. Zbaví dřevo nejen nátěru, ale také zašlé špíny a dřevokazného hmyzu.

U menších doplňků to zkuste sami (po skončení práce nezapomeňte zlikvidovat zbytek hydroxidu podle návodu), větší nábytek svěřte odborníkům. Po koupeli se musí dřevo omýt, nechat důkladně vyschnout, případně se doplní chybějící části, nábytek se brousí, tmelí a leští. Tato metoda je vhodná pro dřevěné předměty.

Fládrování – zapomenuté řemeslo

Starožitný nábytek - fládrování
Autor: fladrovani.eu
Patři dnes už k takřka zapomenutým pracovním postupům, a přece ho mnohdy najdete na dveřích ve starých činžovních domech, ale třeba i nábytku. Jde o ruční malbu letokruhů (fládr), která imituje přírodní kresbu dřeva.

Jak na to? Začíná se dvěma základními nátěry nejsvětlejšího odstínu druhu imitovaného dřeva, následuje hrubý fládr, lakování a jemný fládr (dokreslování drobnějších detailů) a konečně lakování. Ceny jsou individuální, například u dveří o šířce 90 cm počítejte zhruba s 1500 Kč.

Zachránit se dá i nábytek, napadený škůdci

Máte doma například drahou komodu, dřevěnou sochu, ale i listiny, případně textil napadené dřevokazným hmyzem, plísněmi nebo houbami? A přesto byste je rádi zachránili? Pak se vydejte do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Tady najdete konzervační ozařovací pracoviště, které využívá biocidních účinků ionizujícího zářeni, emitovaného radioaktivním izotopem kobaltu.

Ozařovací box v muzeu
Autor: Středočeské muzeum
V ozařovacím boxu Středočeského muzea v Roztokách u Prahy vám pomohou zbavit starý nábytek a historické předměty škůdců.

Laicky řečeno: ve speciální komoře dojde k ozářeni nábytku paprsky gama, při kterém se zbaví i všech škůdců, které třeba ani okem nepostřehnete. Tato metoda nepoužívá chemii a je tak velmi šetrná například k šelakovanému nábytku nebo polychromovaným předmětům.

Komora má rozměry 4,5x4,5x2,7 m a vejdou se do ni i větší kousky, ozařovaní trvá 24 až 48 hodin. A ceny? Stůl vás vyjde zhruba na 500 až 1500 Kč, skříň od 1000 do 1800 Kč, komoda na 900 až 1600 Kč, plátno včetně rámu 1 dm2 na 2,20 Kč.