Jedním z prvních, kdo si takovýto inteligentní dům pořídil, byl před několika lety (pochopitelně) miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates. Jeho vizi, že jednou bude v domě nebo bytě všechno ovládat počítač, řada lidí považovala za nereálnou a pro běžného smrtelníka finančně nedostupnou. A dnešní realita? Například v Německu se už staví 80% nových domů tak, že jsou vybaveny některou z variant inteligentních systémů.

Co všechno dům s mozkem umí?

Dnes už prakticky všechno, jak ukazuje například výstava Electron v pražských Letňanech (potrvá zde až do pátečního odpoledne 15.4.) Kromě nejnovějších technologií i objevů českých vědců.tu jsou k vidění také inteligentní systémy, díky kterým můžete svůj dům ovládat pomocí mobilu nebo počítače z kteréhokoliv kouta světa.

Tahle vypadá centrální mozek vašeho domu.
Autor: Teco
Rychlý nástup těchto inteligentních domů umožnil rozvoj moderních technologií, ať už je to wifi, mikrokamery atd. Přispěli k tomu i výrobci domácích spotřebičů a elektroniky, kteří je už také vybavují chytrými technologiemi – přesně tak, jak si to před mnoha lety představoval Bill Gates.

"Systém tvoří jeden centrální mozek, (malá krabička v rozvaděči), řada čidel, spínačů a ovladačů či kamer rozmístěných v domě a tzv. inteligentní elektroinstalace. To vše dává majiteli nekonečné možnosti řídit v domě prakticky vše, co lze ovládat elektřinou," říká Vanda Yousifová, manažerka veletrhu Electron.

Svůj dům řídíte mobilem

Přes 80% domů v Německu se už staví rovnou s inteligentními systémy jejich ovládání.
Autor: Teco
Pomocí mobilu nebo počítače můžete ve svém domě ovládat úplně všechno. Ať už topení, jednotlivá světla nebo různé světelné scény, jakékoliv elektrické spotřebiče, žaluzie, bazén, zavlažování zahrady, ale třeba i hudební systém či televizi a video. Ovládání je jednoduché, intuitivní a zvládne jej každý, dokonce i nejmenší dítě.

Dům také zjistí, jestli se do domu nedostal někdo, kdo tam nemá co dělat. Natočí ho na video, spustí alarm a do mobilu vám pošle okamžitě zprávu. Díky inteligentnímu systému se ale třeba můžete dívat na televizi a současně si mobilem zkontrolovat, co dělají vaše ratolesti v dětském pokoji. Záleží tedy jen na vás, co všechno budete od svého „majordoma“ požadovat…

Fotogalerie
6 fotografií