Nově vzniklé úložné prostory můžete využít prakticky na cokoli. Líbila by se vám třeba příruční knihovnička, do které dosáhnete z postele, nebo poslouží jako úkryt úředních dokumentů vedle pracovního koutu s psacím stolem a počítačem? Dřevěná dvířka navíc prostor zútulní a zakryjí to, co nechcete ukazovat případné návštěvě.

Co budete potřebovat:

  • borovou překližku na 5 dvířek (1,8 x 60 x 110 cm) a 6 clon = rámů na dvířka (1,8 x 5 x 110 cm)
  • 6 hoblovaných hranolů (4,5 x 7,5 x 300 cm) na 6 příčných trámů (4,5 x 7,5 x 110 cm), 2 dlouhé trámy (4,5 x 7,5 x 250 cm) a 2 krátké trámy (4,5 x 7,5 x 91 cm)
  • 20 šroubů s křížovou drážkou (4,5 x 60 mm), 25 šroubů s křížovou drážkou (4 x 50 mm)
  • 5 tyčových závěsů (3,2 x 50 cm)
  • distanční klín o průměru 5 mm
  • 7,5 l nátěrové hmoty
  • Nářadí: kapovací pilu, elektrický šroubovák, vrtačku, smirkový papír 120, 2 šroubové svěráky, skládací metr, štětec, vodováhu

    Bytové trendy 2011: Z podlahy se kouří a létají hobliny...

    Bytové trendy 2011: Z podlahy se kouří a létají hobliny...

    Taky se vám už omrzely ty moderní laminátové plovoucí podlahy? A vzpomínáte na ten příjemný pocit u dědy na chalupě, kde se dalo po podlaze chodit…celý článek

Jak nato krok za krokem

Vyrábět budeme vestavěnou skříň do rohu o rozměrech 341 x 78 x 78 cm, cena materiálu je zhruba 3500 Kč.

Na konci dlouhých a krátkých trámů vyřežte čtverce.
Autor: Hornbach
1) Všechny díly seřízněte podle předepsaných rozměrů. Na konci dlouhých a krátkých trámů vyřežte čtverce o rozměrech zhruba 4,4 x 4,4 cm tak, aby do sebe zapadly jako stavebnice. Konce příčných trámů zkoste na úhel 45 stupňů, abyste po řezání mohli trámy podélně položit. Řezné plochy všech dílů obruste smirkem a natřete je.

Vezměte jeden krátký a jeden dlouhý trám a přišroubujte je podélně.
Autor: Hornbach
2) Vezměte jeden krátký a jeden dlouhý trám a přišroubujte je podélně (podle podmínek stěny) ve výšce 78 cm, k horní straně trámu. Pak další krátký a dlouhý trám položte podélně na podlahu ve vzdálenosti 78 cm od stěny (k přední hraně trámu). Tyto trámy zatím neupevňujte.

3) Seříznutý příčný trám položte podélně na stávající trámy tak, aby lícoval ze všech stran. Před sešroubováním předvrtejte a vyhlubte otvory ve vzdálenosti 2 cm a 5 cm (boční vzdálenost), které později zakryjete clonou. Příčný trám pevně přišroubujte menšími šrouby.

Položte clonu na příčný trám.
Autor: Hornbach
4) Položte clonu na příčný trám tak, aby lícovala ze všech stran, a upevněte ji zespodu (skrz trám) třemi většími šrouby. Pak vezměte další příčný trám a umístěte ho do vzdálenosti zhruba 70 cm, zatím ho však neupevňujte.

O už upevněný a volný příčný trám opřete dveře.
Autor: Hornbach
5) O už upevněný a volný příčný trám opřete dveře. Položte druhou clonu na střed volného příčného trámu a vložte mezi dveře a clonu distanční klín. Pak vyrovnejte volný příčný trám tak, abyste po obou stranách zachovali rovnoměrnou dosedací plochu pro dveře. Namontujte příčné trámy.

6) Dokončete montáž všech clon na příčné trámy. Pak namontujte zkrácené tyčové závěsy na dveře.

Dokončete montáž všech clon na příčné trámy.
Autor: Hornbach
Ty položte shora na příčný trám tak, aby lícovaly, nasaďte distanční klíny a připevněte závěsy ke stěnovým trámům. Nakonec přišroubujte podlahové trámy.

Náš tip:

V případě, že se zkosená strana nenachází mezi dvěma stěnami a v místnosti je viditelná jedna nebo obě otevřené strany, musíte ještě vyrobit obložení těchto stran. K tomu postačí smrková překližková deska o rozměrech 82 x 82 cm, kterou příčně rozpůlíte na dva stejné trojúhelníky.

Fotogalerie
8 fotografií