Než půjdete obkladačky kupovat, nejprve si změřte plochu, kterou jimi budete chtít obložit. K ní připočtěte 10% až 20% rezervu na prořezy. Při výběru keramického materiálu pamatujte na to, že se vyrábějí různé druhy podle určení. Ty které jsou označeny jako dlaždičky, jsou určeny na podlahu, na stěny patří právě obkladačky!

Co všechno budete potřebovat?

Materiál: základový nátěr * obkladačky * flexibilní práškové nebo již namíchané lepidlo * spárovací hmota * spárovací křížky
Nářadí: gumové kladívko * ozubená stěrka *  zednická lžíce * řezačka na dlaždice * spárovací guma * umělohmotné vědro *  míchadlo na vrtačku * olovnice * vodováha

A jdeme obkládat: stačí 7  kroků!

Obkládání - postup 1
Autor: Hornbach
1) Nejprve si pomocí olovnice a vodováhy  stanovte přesně výšku, kam budou obklady sahat. Vyznačte ji na stěnu tužkou. Abyste nemuseli obkladačky zbytečně řezat, vyplatí se zvolit násobky jejich výšky plus počet a šířku spár.

2) Až nyní rozmíchejte lepidlo na dlaždice. Mělo by mít „hladkou“ kašovitou konzistenci Připravte si ho jen tolik, abyste ho stihli do 20 – 30 minut zpracovat! Lepidlo poměrně rychle tvrdne a ztrácí přilnavost.

Obkládání - postup 2
Autor: Hornbach
3) Při obkládání se začíná  zdola. Nejprve naneste zednickou lžící lepidlo na malou plochu asi o velikosti 3-5 dlaždic a dobře rozetřete ho ozubenou stěrkou.  Nyní lehce přiložte dlaždici celou plochou  a přitlačte ji do lepidla. Dlaždice nesmí v žádném „skřípat“, tj. nesmí ležet na podkladu bez lepidla.

Obkládání - postup 4
Autor: Hornbach
4) Aby vám „nelítala“ šířka spár, vkládejte mezi obkladačky spárovací  křížky. Pohledem i vodováhou stále kontrolujte míry  a případné nerovnosti opravujte, dokud je lepidlo měkké. Můžete si pomoci mírným „kolébáním“ obkladačkami prsty nebo poklepem gumovýcm kladívkem.

Obkládání - postup 5
Autor: Hornbach
5) V rozích  stěn, se obkladačky pokládají zdola nahoru a pak vrstva po vrstvě vodorovně směrem nahoru. Obložené plochy důkladně vyčistěte vlhkou houbou a odstraňte zbytky lepidla, dokud je čerstvé. Po jeho zaschnutí se odstraňuje velmi špatně!

6) Po použití flexibilního lepidla můžete obložené plochy začít spárovat po 24 hodinách. Raději však počkejte déle. Spárovací hmotu spárovací gumou nebo pěnovým hladítkem  na obkladačky. Hmotu stírejte do spár vždy úhlopříčně k jejich průběhu.
7) Stíráním křížem krážem se hmota dobře zapracuje do dutých míst a spárovací gumou nebo větším pěnovým hladítkem můžete zároveň odstranit přebytečnou spárovací hmotu a nahrubo tak obklad vyčistit. Po zatažení a mírném vyschnutí spárovací hmoty obloženou plochu umyjte vlhkou houbou a vyleštěte ji suchou utěrkou.

Fotogalerie
10 fotografií

ROZPOČET NA KOUPELNU 2 x 1,5 m:

  • Obklad Viva Blanco 10 m2 - 2 690 Kč (269 Kč/m2)
  • Obklad Viva Rojo 5 m2 - 1 345 Kč (269 Kč/m2)
  • Listelo Viva Rojo 17 ks  - 1 003 Kč (59 Kč/ks)
  • Dlažba Basic Rojo 4 m2 -  1 596 Kč (399 Kč/m2)
  • Dekor Viva 4 ks - 476 Kč (119 Kč/ks)
  • Hladítko nerez - zuby 1 ks - 89 Kč (89 Kč/ks)
  • Kříže dlaždicové 2 bal.  - 48 Kč (24 Kč/bal.)
  • Vodováha Stabila 1 ks - 299 Kč (299 Kč/ks)
  • Klínky 1bal. - 19 Kč (19 Kč/bal.)
  • Vykružovač otvorů 1 ks -  330 Kč (330 Kč/ks)
  • Příměs do stav. směsí 1 litr - 79 Kč (79 Kč/litr)
  • Lepenka tekutá 7 lit. 2 ks - 998 Kč (499 Kč/ks)
  • Lepidlo Distyk 25 kg 2 ks - 490 Kč (245 Kč/ks)
  • Spár. hmota 5 kg 1 ks - 149 Kč (149 Kč/ks)
  • Silokon sanit. 310 ml 1 ks - 105 Kč (105 Kč/ks)

CELKEM:   9 716 Kč  (ceny Hornbach)

Řezačka na obklady
Autor: Hornbach
Pozn.: Budete také potřebovat řezačku na obklady, popř. úhlovou brusku. Tyto nástroje si můžete půjčit, nebo pokud je využijete i v budoucnu, pak řezačku pořídíte za cca 800 až 6 000 Kč, úhlovou brusku za cca 600 až 2 300 Kč (podle kvality)

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Potřebujete udělat z jednoho velkého pokoje dva menší? Nebo vybudovat další místnosti v dosud nevyužitém podkroví? Se sádrokartonem není nic jednoduššího.…celý článek

Nebojte se tapetování! S Blesk.cz to zvládnete sami

Nebojte se tapetování! S Blesk.cz to zvládnete sami

Chystáte se, že svůj byt oživíte novými tapetami? Budete to zkoušet poprvé? Není to nic složitého. Blesk.cz vám poradí, jak postupovat a jakých chyb…celý článek

Zdroj: Archiv firem a Hornbach