„Po revoluci jsem bydlela v luxusním bytě na Vinohradech a po rozchodu s přítelem v něm zůstala sama s dcerou. Právě on mi tehdy řekl, ať se přestěhuju co nejdříve, než zdědí dům někdo v restituci a já se pak nedoplatím,“ vzpomíná Petra.

Slova si vzala k srdci a rozhodla se pro bydlení v řadových domcích ve Strašnicích, které znala a moc se jí líbily. I když byl domek dobře udržovaný, postupně ho celý zrekonstruovala. „Udělali jsme nové rozvody, renovovala jsem koupelnu, kuchyň a vybourala příčku z chodby do pokoje, aby vznikl větší prostor.“

Fotogalerie
11 fotografií

Úlovky z bazaru

Větší rekonstrukcí včetně nové střechy prošel dům v posledních dvou letech. Příbytek, v němž Petra žije s manželem, kytaristou Jiřím Pracným, je důkazem toho, že příjemný domov nemusí vždy tvořit nadměrné metry. V přízemí je předsíň, menší kuchyň a obývací pokoj. V prvním patře má pár k dispozici ložnici, koupelnu s WC a pracovnu. Součástí bydlení i také menší zahrada s posezením.

V interiéru nechybí starožitné kousky, které sháněla Petra po bazarech.
Autor: Petr Merta
Co se vybavení týká, kromě sedačky a knihovny tu moderní nábytek nenajdete. „Miluji kolem sebe předměty, na kterých pracovala především pečlivá lidská ruka,“ svěřuje se zpěvačka. V interiéru proto nechybí starožitné kousky, které sháněla Petra po bazarech.

Nejoblíbenějším místem k odpočinku je pro ni jednoznačně zelený ušák. Vzhledem k tomu, že je zpěvačka třetí malířskou generací v rodině, doplnila si výtvarnou sbírku od dědečka, otce a Ivy Hüttnerové vlastními obrázky. Nejnovějším přírůstkem je nově pomalovaná židle.

Steh po stehu

Ani k ručním pracím nemá nestárnoucí Saxána daleko. „Zrovna dávám do kupy jeden starý kufřík na klobouky. Pěkně steh po stehu, režnou nití a moc

Posledním obrazem, který Petra namalovala, je kočka na židli
Autor: Petr Merta
mě to baví. I širm na lampě jsem si dělala sama,“ chlubí se zpěvačka.

A bez čeho si nedokáže svůj domov představit? Bez záclon, koberců a polštářků. „Jsem tady spokojená, všichni se tu známe a rozhodně bych tento mrňavý domek nevyměnila za luxusní barák se zahradou obehnanou vysokou zdí,“ uzavírá Petra.