Proč se vlastně této podlaze říká plovoucí? "Není totiž napevno uchycená nejen k podkladu, ale ani k žádné ze stěn, takže volně plave," vysvětluje odborník Pavel Křivka ze společnosti OBI. Má mnoho výhod: Je nenáročná na údržbu, má dlouhou životnost a na rozdíl od koberců je vhodná i pro alergiky.

Jak podlahu vybírat

Prodejci dnes nabízejí většinou podlahy se zámkovými spoji, které se oproti lepeným montují ještě snadněji.  Naprostá většina plovoucích podlah je buď dřevěná či laminátová, existují také podlahy korkové. Dřevěné podlahy jsou teplejší, ale příliš se nehodí do kuchyní, koupelen a dalších místností s vyšším provozem.

Hlavní výhodou laminátových podlah je jejich dlouhá životnost, široké možnosti použití a příznivější cena než v případě dřevěných podlah. Při jejich výběru se řídíme číselnou klasifikací. Ta podlahy dělí do tříd podle zátěže a typu podlahy (pro bytové použití 21, 22 a 23). Čím vyšší číslo, tím vyšší odolnost.

Montáž plovoucí podlahy: 10 kroků, jak na to

1. Při nákupu veškerého materiálu musíme počítat kvůli ořezům s rezervou 10 – 15 % na každou místnost, velikost rezervy se ale liší podle složitosti půdorysu.

Nejdříve na zem dáme polyetylenovou folii proti vzlínající vlhkosti.
Autor: OBI
2. Podlahu před pokládkou vyluxujeme, abychom ji zbavili všech kamínků, prachu a ostatních nečistot. Nejdříve na zem dáme polyetylenovou folii proti vzlínající vlhkosti. Následně položíme izolaci proti kročejovému hluku. Ta navíc dorovnává mírné nerovnosti až do 3 mm a pruží, čímž změkčuje nášlap. Jednotlivé pruhy izolace k sobě klademe na sraz, nikoliv přes sebe a zabezpečíme proti pohybu lepicí páskou.

Lamely do sebe napojujeme přes zámek na delší straně.
Autor: OBI
3. Lamely do sebe napojujeme přes zámek na delší straně. Lamelu mírně nadzvedneme, nasadíme do zámku a položíme. Desky nepokládáme až úplně ke stěnám místnosti, po celém odvodu necháme zhruba 10 – 15 mm mezeru. Tím předejdeme vyboulení podlahy, pokud by se působením vnějších vlivů roztáhla. Dosáhneme toho tak, že mezi podlahu a stěny vložíme malé klíny, které nám tuto potřebnou vůli zajistí.

Každou lamelu je třeba doklepnout paličkou nebo kladívkem.
Autor: OBI
4. Každou lamelu je třeba doklepnout paličkou nebo kladívkem. Tím se zámek i bez lepidla pevně spojí. Na lamelu rozhodně netlačíme seshora, mohla by se tím poničit. Tímto způsobem pokračujeme až ke konci řady.

Poslední lamelu v řadě je třeba většinou zkrátit.
Autor: OBI
5. Poslední lamelu v řadě je třeba obvykle zkrátit, většinou délka lamely přesně neodpovídá zbývajícímu místu. Přesnou velikost naměříme metrem, ale nesmíme zapomenout na nutnou dilatační spáru.

Desky můžeme řezat buď speciální řezačkou, nebo přímočarou pilou.
Autor: OBI
6. Desky můžeme řezat buď speciální řezačkou, nebo přímočarou pilou. Není třeba si pořizovat vlastní, lze si ji i na potřebnou dobu zapůjčit.

7. Lamelu opatrně dorazíme do čelního zámkového spoje za pomoci montážní páky.

8. Po položení celé podlahy odstraníme všechny klínky. Podlaha se srovná a díky dilatační spáře pracuje podle vlhkosti v místnosti

. Na závěr položíme lišty, které přilepíme nebo upevníme pomocí příchytkových spon.
Autor: OBI
9. Na závěr položíme lišty, které přilepíme nebo upevníme pomocí příchytkových spon. Rohy řešíme seříznutím, nebo použijeme krycí plastový roh. Lišty neplní pouze funkci estetickou, ale také praktickou – kryjí totiž dilatační spáru u zdi. Proto lemovací lišty připevňujeme pouze ke stěně a nikdy k podlaze.

10. Hotovou plovoucí podlahu ošetříme podle pokynů výrobce. Řádná údržba podlahy je důležitá, pouze při správné péči nám vydrží léta. K úklidu používáme speciální přípravky pro plovoucí podlahy a řídíme se pravidlem, že čím méně vody, tím lépe.

Zdroj a foto: Společnost OBI ČR

Fotogalerie
8 fotografií