Při výběru myslete na to, že je osvětlení celkové, doplňkové a dekorativní – každý pokoj potřebuje jedno centrální osvětlení, které doplňte světly nástěnnými a bodovými. Výběru osvětlení věnujte dostatek pozornosti a rozhodně se nespokojte pouze s jedním hlavním osvětlením.
S jedním svítidlem v místnosti nikdy nedosáhnete takového efektu, jako když se vhodně zkombinuje osvětlení celkové s osvětlením doplňkovým, případně dekorativním. Máte v bytě krásný obraz, který ale nepoutá pozornost tak, jak si představujete? Využijte bodovky! Díky správnému nasvícení jej zdůrazníte a stane se dominantou vašeho pokoje.

Podle čeho vybírat?

V kuchyni byste měli mít co nejvíce světla
Autor: OBI
Světlo nevybírejte pouze podle vzhledu – kromě designu svítidla se zamyslete i nad tím, jakou intenzitu osvětlení a barevnou teplotu světla potřebujete. Pokud si nejste jistí, jaký typ svítidla je pro vás ten pravý a nevíte si s výběrem rady, nechte si poradit od odborníků. V hobbymarketech vám nejen poradí s výběrem, ale rovnou si můžete vybrat z jejich široké nabídky svítidel.

Každý pokoj si žádá to své

Při výběru osvětlení do svého bytu berte v potaz specifika jednotlivých místností a osvětlení vybírejte s ohledem na ně. Do kuchyně se nejvíce hodí bodovky, v dětském pokoji nezapomeňte na dekorativní lampičky a do koupelny volte osvětlení hlavně s ohledem na bezpečnost. V obýváku (či možná ještě více v ložnici) oceníte inteligentní regulátor osvětlení, tzv. stmívač, který reguluje intenzitu světla. Díky němu vytvoříte z ostře osvětleného pracovního pokoje během chvíle příjemný, útulný prostor s měkkým a rozptýleným světlem – prostě místo, které přímo svádí k odpočinku.

Osvětlení v koupelně? Dbejte hlavně na bezpečnost!

Koupelna bývá často odkázána pouze na umělé osvětlení. Centrální světlo

Koupelnové světlo musí být bezpečné
Autor: OBI
by tak mělo být doplněno minimálně jedním doplňkovým světlem, například nad zrcadlem. Nezapomeňte, že v koupelně je třeba při výběru a umístění osvětlení dodržovat bezpečnostní předpisy. Předejde se tak případným problémům, které toto vlhké prostředí může způsobit. Světla, která jsou určena pro použití ve vlhkém prostředí, musí mít vyšší stupeň ochrany.

Proto do koupelny vybírejte světla, která mají ochranu minimálně IP43 pro vestavěná stropní svítidla. Velkou pozornost  věnujte osvětlení zrcadla. Vhodné je k zrcadlu umístit podélná svítidla, která nevytvářejí ostré stíny v obličeji. Podobné svítidlo je možné umístit i nad zrcadlo. Naopak se snažte vyvarovat bodového osvětlení, které obličej nevhodně osvětluje.

Co je co ve světě svítidel:

Oavětlení Chabana
Autor: OBI
Lumen: Jednotka světelného toku; zkratka lm; jinak také lumin; množství lumenů udává, kolik které svítidlo vysílá; čím více lumenů na watt, tím je světelný zdroj efektivnější (např. 60W žárovka má 1170 lm, úsporná žárovka 21W má 1230 lm)
Barevná teplota světla: Charakterizuje spektrum bílého světla, tj. udává jakou má světlo barvu (škála od červené po modrou); jinak také teplota chromatičnosti; měří se v Jelcinech
Plnospektrální osvětlení: Umělé světlo, které se nejvíce podobá přirozenému světlu – jeho složení je z 90 % totožné se slunečním zářením; pozitivně působí na lidský organismus
Světelný objekt Laranja
Autor: OBI
Halogenová žárovka:
Druh žárovky, která vypadá jako standardní žárovka, ale je účinnější, má delší životnost a poskytuje vyšší teplotu chromatičnosti (tj. živější světlo)
Kompaktní zářivka: Světelný zdroj, který může nahradit klasickou zářivku – má delší životnost a až o 80 % nižší spotřebu energie; vyrábí se v různých tvarech
LED diody: Moderní světelný zdroj, který nabízí dlouhou životnost a vysokou úsporu energie; vyrábí se v různých barvách (tj. nejen v bílé, ale například i v teplé žluté barvě)
Stupně krytí – IP kódy: Udávají odolnost elektrických zařízení před vniknutím cizích předmětů a kapalin; udává se dvoumístným kódem – první číslice značí ochranu před vniknutí předmětů, druhá ochranu před vniknutím vody

Tip odborníka:

Čtenářům radí Jan Smékal, ředitel OBI Štěrboholy, Praha
Autor: OBI
„Při výběru světla berte v potaz mimo jiné i celkovou barevnost místnosti a to, jak daná barva se světlem reaguje. Hladké, světlé a lesklé plochy mají tendenci světlo odrážet a naopak tmavé a strukturované povrchy ho pohlcují,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha Štěrboholy.
Odborná spolupráce a foto: OBI

Fotogalerie
13 fotografií