Pod lampou může být tma

Premiér Petr Nečas loni předpověděl nárůst cen elektrické energie o 30% díky nesmyslné podpoře alternativních zdrojů, především fotovoltaiky. Tento scénář se naštěstí nesplnil. Ceny letos stouply o 5 až 9 %, podle regionu a dodavatele.

Přesto však výrazné zdražení v blízké budoucnosti hrozí. Německo zastavilo svůj jaderný program, některé atomové elektrárny již zavřelo a další budou následovat, za deset let ukončí provoz poslední. ČEZ se chopil příležitosti a začal elektřinu vyvážet o sto šest. Tématem dne již nebude fotovoltaika, ale jádro.

Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a obchodu, vystoupil na konferenci Jaderný summit s nepříliš růžovým odhadem: „Naše úvahy směřují k 20 až 30% nárůstu cen v následujících pěti až šesti letech," uvedl pro agenturu Mediafax. ČEZ totiž bude muset modernizovat. Dukovanské bloky mají téměř ukončenou životnost a prodloužení provozu po roce 2015 o dalších deset let bude podle nových pravidel EU jen těžko možné. Pak bude i u nás elektřiny nedostatek, jinými slovy – cena poletí vzhůru. Dostavba Temelína přijde na stovky miliard. To se však rovněž promítne do ceny.

Izolace Magmarelax® ECO na volnou plochu
Autor: IP Polná

Nepomůže nám ani táta v elektrárně

Jak může občan ovlivnit cenu energií? Jednoduše řečeno – přímo nijak. Přechod k jinému dodavateli ušetří pouze pár stovek ročně. Dodavatelé mají rozdělen trh a navzájem se domlouvají, konkurence je jen naše zbožné přání. Poroste cena elektřiny, přidá se plyn, uhlí, palivové dřevo. Nové domácí spotřebiče nejsou úspornější. Objeví-li se nová úsporná technologie, velké firmy okamžitě koupí patent a uzamknou vynález do trezoru. Jeho autor je za blázna. Televizní reklama nás dělá závislými na nových a nových „vymoženostech“ do domácnosti, bez kterých nikdo, ale opravdu nikdo, nemůže žít.

Ne, už netopím

Jedinou možností, jak nepřímo ovlivnit cenu, je omezit spotřebu. Trpělivě čekat a doufat, že snížená poptávka stlačí cenu energií. Řídit se heslem ekologů, že nejlevnější energie je ta, která se nevyrobí. Existují postupy, které jsou velmi účinné a přitom nejsou drahé, ale naši závislost na ceně energií značně omezují. Pomohou nám překlenout dobu, než budou uvedeny v život nové technologie, umožňující levněji vyrábět elektřinu a mnohem úsporněji ji využívat. Nelze sice úplně přestat topit, ale je možné náklady na topení razantně omezit.

Lékem je tepelná izolace

Izolovat však musíme chytře. Velké stavební firmy vám poradí zateplit fasádu, vyměnit okna. To je „kšeft“ za statisíce. Nejúčinnějším způsobem však je tepelná izolace stropu. Je to prakticky za hubičku a přitom vám uspoří až 30% nákladů za topení! Zateplení stropu perfektně funguje. Vždyť to znáte. Teplý vzduch stoupá vzhůru a třetina tepla tak bez užitku stropem uniká ven.

Existuje firma, která už má za sebou 14 tisíc realizací zateplení domů. Neúnavně propaguje toto moderní a chytré řešení. Spokojení zákazníci už od roku 1995 každoročně ušetří tisíce.

Izolace dutého stropu trvá 3 hodiny
Autor:  IP Polná

Zateplení stropu systémem MAGMARELAX®

Jedná se o zateplení foukanou minerální vatou, vyrobenou z nejkvalitnější přírodní suroviny – čediče. Roztavením horniny a vytažením velmi tenkých vláken vzniká vata, která má pozoruhodné vlastnosti. Nejen že výborně tepelně izoluje, ale je nehořlavá a nesléhavá, neváže vodu, izoluje proti hluku a odolává plísním i hlodavcům. Aplikuje se foukáním. Tato metoda nevyžaduje stavební úpravy. Z nákladního auta před domem se pomocí silné hadice a ventilačního stroje fouká vata do izolovaného půdního prostoru. Téměř bez hluku, s minimální prašností a za plného provozu objektu. Vše je hotovo za několik hodin, nevzniká žádný nepořádek. Přitom investice představuje pouze několik desítek tisíc korun a doba návratnosti nepřesáhne pět let.

Izoluj strop, posílíš mír!

Možná je to heslo trochu přehnané. Jenomže jen na první pohled. Což nebyla vedena většina válek v historii lidstva kvůli rozdělení nerostného bohatství? Právě nedostatek surovin nás může v blízké budoucnosti vehnat do celosvětové krize, jejíž rozměry můžeme dnes jen tušit. Izolace stropu systémem MAGMARELAX® společnosti IP IZOLACE Polná je jistě jen malým kamínkem v mozaice opatření na omezení světové spotřeby energií. Kdyby však chyběl, obraz nebude dokonalý.

Když budeme izolovat strop domu, není jisté, zda skutečně posílíme světový mír. Rozhodně však prospějeme životnímu prostředí. Větší konkurence mezi dodavateli energií pravděpodobně povede ke snížení cen. Ale jedno je naprosto jisté. Zateplením ušetříme za topení tisíce korun ročně.