Přijde i arktické jaro?

Pokud dojde k další přírodní anomálii a mrazy budou pokračovat, můžeme se dočkat extrémně studeného jara. To by znamenalo, že vše se značně posune. Příroda se zkrátka probudí ze zimního spánku později než obvykle. Co to ale bude znamenat pro nás? Zejména delší dobu v zimě. Je třeba si uchovat více tepla a připravit se na zimu i v průběhu dubna. Často na jaře podceňujeme počasí, které se tváří velmi teple a vlídně, přestože je ještě mrazivé. To často vede k nemocem a nutno poznamenat, že zbytečným. Teplo je zkrátka klíč k tomu jak přežít arktickou zimu. Zda si ho uchováme, může přijít třeba doba ledová.

Dr. Gianluigi Zangari
Autor: archiv ippolna

 

Jak si uchovat teplo a přitom nesáhnout hluboko do kapsy

Že teplo něco stojí jsme si připomněli v únoru. Při mrazech pod 20 stupňů zamrzá i kanalizace která je uložená mělko pod terénem. Snad všichni museli přidat na vytápění. Ti, co měli nastavený přerušovaný režim topení, rychle zjistili, že to nestačí. V domech začala být zima. Štěstí bylo, že mrazy nebyly kombinovány s vysokým větrem. Pokud dům ještě navíc ochlazuje vítr, teploty se mohou dále snížit i o 5 stupňů!!! Nejúčinnější způsob, jak si uchovat teplo v domě, je zlepšit jeho tepelně izolační vlastnosti tedy izolace. Dále pak dodržet „zimní“ způsob větrání, tj. rychle otevřít naplno okna a po cca 2 minutách je zase zavřít. Tak vyvětráme, ale nedojde k ochlazení interiéru a ztráty tepla jsou tedy minimální.

Co je v domě za hubičku

Tuto otázku si můžeme položit a hned si na ní odpovíme, že NIC. Ale je to pravda? Pokud si totiž pořídíte účinnou izolaci domu, je rychle návratná. Znamená to, že ji máte zadarmo doslova za hubičku. Zaplatí se totiž z úspor za topení. Musíte, ale zvolit to správné opatření, které tuto návratnost má. Například izolace stropů domů mezi takováto opatření patří. Slovy bankéřů je návratnost takovéto izolace doslova „raketová“. Během 3-6 let se investice zaplatí a pak už jen vydělává. Doslova platí, že ty nejjednodušší řešení jsou často ta nejlepší, a to izolace stropů domů je.

Foukání izolace.
Autor: archiv ippolna

Než se vrátili z oběda bylo hotovo

Jestliže nechcete dlouho čekat a chcete šetřit ihned, je to možné. Můžete využít některou z moderních technologií pro izolaci stropů, které poskytují značné pohodlí pro majitele domů a šetří jejich námahu i čas. Mezi ověřené způsoby nepochybně patří například izolace na bázi Magmarelaxů, dutinové izolace, izolace se sníženými hydrofobními štěpy atd. Pokud budete mít odvahu a vsadíte na komplexní službu získáte navíc i velmi slušný servis. Existují firmy, co dokáží strop zateplit velmi kvalitně a rychle již za 3hodiny. Než přijdete z oběda máte hotovo, to vše bez nepořádku, pichlavé práce, rizika a navíc se zárukou.

Závěrečná kontrola výšky izolace.
Autor: archiv ippolna

Ještě není pozdě

Zima ještě neskončila a jestli chceme více tepla za méně peněz, není na co čekat. Vždyť každý další den můžeme ušetřit na místo toho, abychom dále platili za drahé teplo. Navíc se připravíme i na další zimu. Co objeví doktor Zangari příště?

Veškeré info najdete na www.ippolna.cz.