Vyučený tesař si v rodné vesnici kousek od Jindřichova Hradce postavil svépomocí Slaměnku – dům z přírodních materiálů, nízkoenergetickou ekologickou stavbu. „Hlavní inspiraci jsem hledal u našich předků, kteří tímto způsobem dříve stavěli. Nic jiného jim stejně nezbývalo, museli se přizpůsobit místním podmínkám,“ prozrazuje architekt a stavitel v jedné osobě.

Lukáš Čejna žije v souladu s okolní přírodou
Autor: Lukáš Čejna

„Nejdůležitější bylo ochránit chaloupku před vodou, aby se dožila plánované životnosti několika desítek let.“ Dům proto stojí na kamenných základech s třiceticentimetrovým podvětráváním v terénu mírně vyspádovaném od středu stavby ke krajům, aby se pod ním nemohla držet voda.

Jen přírodní zdroje

Jak a z čeho postavit ekologický dům k celoročnímu bydlení? Výčet stavebního materiálu pocházejícího z přírody není nijak dlouhý. Kromě na objednávku dodané rákosové střechy (z rákosových vrstev silných 40 cm, ve špici po celé délce zabezpečená šindelovým krovem), velké pece s komínem a oken to byla především sláma, pak dřevo, kámen, hlína a rákos.

Lukáš si sám bez použití jediného hřebíku nebo kovových součástí vyrobil nosný skelet, který vyplnil půlmetrovou vrstvou slámy. Slaměné stěny potáhl pískovojílovým štukem a hliněnou omítkou. Zvenku použil králičí pletivo, na které nanesl vrstvu směsi z rozředěné jílové hlíny, hnoje, pilin, slámy a písku. Stěny nakonec natřel vápenným nátěrem, díky kterému sláma přirozeně dýchá a vyrovnává se s různými teplotními podmínkami.

Slaměnka skrývá moderní zázemí, najdete tu prostornou koupelnu s vanou...
Autor: Lukáš Čejna

Tradiční a pohodlné

„Slaměnka představuje kombinaci několika stavebních vzorů – od klasických slaměných domů přes dřevostavby až ke kamenným stavbám. Snažil jsem se poskládat dohromady různé způsoby staveb, které jsem viděl jinde,“ prozrazuje svůj původní záměr Lukáš. V domě si přál mít přirozené členění místností.

Jednoduchá obdélníková dispozice mu umožnila rozdělit prostory na soukromou část s velkou ložnicí a koupelnou, a samostatnou část určenou pro návštěvy, kde je veliká místnost, sloužící jako kuchyň i obývací pokoj. Co se týká vytápění, teplo je optimálně využíváno z centrální hliněné pece, která slouží i k vaření a spaní, a šetří tak náklady na provoz celého domu.

Pec vytápí polovinu domu

Na peci se spí, vaří a ještě vyhřeje půlku domu
Autor: Lukáš Čejna
„Pec na dřevo vydrží po roztopení teplá dva dny, nejméně na dvanáct hodin pak zajistí dostatek tepla pro polovinu domu. Izolační vlastnosti slámy jsou vynikající, takže v létě je v něm opravdu příjemný chládek, v zimě se snadno vytápí,“ dodává majitel. Má v plánu postavit ještě jednu menší pec na teplou vodu, kterou je dnes nutné ohřívat elektřinou. Ta se v domě používá jen na provoz osvětlení, některých spotřebičů a vodního čerpadla.

Kolik to stojí?

Máte-li šikovné ruce jako Lukáš a dovedete si leccos udělat sami, určitě vás potěší cena domu – stavba včetně zařízení vyjde zhruba na dva miliony korun. Slaměný dům je přátelský k přírodě a slibuje harmonické bydlení. „I lidé, kteří k nám přijdou na návštěvu, často říkají, že je ve slaměnce zvláštní klid a pohoda. Celá naše rodina má stejný pocit,“ svěřuje se Lukáš.

Fotogalerie
8 fotografií