Ještě nedávno bylo inteligentní bydlení považováno za něco ojedinělého a možná trochu neskutečného, ale dnes, především v mnoha západních evropských zemích, je běžnou součástí spousty domácností a i u nás se k němu přiklání čím dál více lidí.

Když přijedete nebo odjíždíte, chytrý dům vám otevře vrata a večer rozsvítí venkovní světla
Autor: iNels
První inteligentní domy se začaly objevovat počátkem 90. let ve Spojených státech, ne o moc později se přidalo Japonsko a již zmiňovaný západ Evropy.  Ve zdech nově postavených domů v Německu a ve Spojených státech je ve více jak 80 % inteligentní elektroinstalace.

To, že systém ovládá žaluzie, vrata, uvaří kávu, zapne televizi, nahlásí, kdo je doma, zalije trávník, nahraje film, zavře okna před deštěm … to je zdůrazňováno často, ale že inteligentní systém má hned od začátku k tomu všemu také velké úsporné plus a to díky možnostem regulace vytápění a osvětlení, o tom se vlastně moc nemluví.

Odborník: Náklady se rychle vrátí

Schéma možností ovládání domu
Autor: iNels
„Chytrý dům zahřívá jednotlivé místnosti tak, jak mu řeknete, nebo podle toho, zda vůbec v místnosti jste, zda chcete spát, nebo se dívat na televizi. Proč byste přes den topili naplno, když vlastně nejste doma? Stejně tak není nutné topit v technických místnostech, a o to víc si pak můžete přidat na teplotě v obývacím pokoji,“ vysvětluje Jiří Konečný ze společnosti ELKO EP, která tyto systémy v ČR nejen, vyrábí a vyvíjí a také nabízí. Úspory lze dosáhnout i regulací osvětlení a rozumným nakládáním s energiemi, kdy se například na noc dají vypnout celé okruhy pro nevyužité spotřebiče. Počáteční investice do inteligentní elektroinstalace se rychle vrátí na účtech za energie.

„Systém usnadní bydlení nejen tím, že na přání reguluje topení a světla a šetří tak energii, ale také chystá každý den ten nejútulnější pocit z domova, jaký si umíte představit,“ doplňuje Jiří Konečný. Dobrý pocit z bydlení je sice těžko měřitelný, ale jeho význam pocítí všichni, i ti, kteří tráví většinu dne v práci a domů chodí vlastně už jen přespat.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na ukázku, co všechno chytrý dům umí Youtube.com

Chytrý dům vám uvaří i kávu

Inteligentní dům významně šetří čas a práci. „Například systém iNELS je vždy krok před vámi. Umí v domě zatopit na dálku, ví, že po příchodu domů budete chtít kávu, stejně jako zná vaše preference, jak nastavit hlasitost domácího kina a jakou zvolit intenzitu světla, když se díváte na film,“ dodává Jiří Konečný.

Systém si rozumí i s vaším tabletem nebo mobilem
Autor: iNels
Rozmach v oblasti mobilní komunikace velmi napomohl rozvoji i v této oblasti. Inteligentní systém domu si proto rozumí s iPady, tablety, smart TV, nebo mobilními telefony.  Kromě toho, že systém zastane celý chod domu, plnohodnotně poslouží i jako mediální server, na kterém je možné prohlížet fotky z dovolené, pustit dětem do pokojíčku večerníček, anebo si vybrat z archivu svůj oblíbený film.

A to, i když jste na služební cestě, nebo na dovolené. Jedním dotykem máte na dosah celý dům. Vidíte, jestli je vše na svém místě, jestli se nikde zbytečně nesvítí, tráva je zalitá, v bazénu je čistá voda, nebo jste opravdu zavřeli okna. Jednou sms zprávou se také ihned dozvíte, kdyby něco v pořádku nebylo. Chytrý dům zkrátka pozná každou nechtěnou změnu.

Cena je zlomkem nákladů na stavbu domu

V 90. letech byly inteligentní domy přístupné jen lidem s vyššími příjmy, ale v době moderních technologií cena klesla a tak je finanční náročnost závislá na jiných faktorech. Cena se odvíjí především od množství komponentů, které si zákazník přeje. Pokud budou stačit základní prvky, nebude se cena inteligentního domu až o tolik lišit od domu se standardní elektroinstalací. V případě kompletního systému bude cena samozřejmě vyšší, i tak ale tvoří jen zlomek ceny celého domu. Na pořízení inteligentního systému pro zamýšlený dům je ale dobré pomýšlet již při plánování stavby.

Technologicky jde doba rychle vpřed, a to co dnes působí neskutečně, může být již zítra běžnou součástí všedního dne. A možná zanedlouho dokonce nastane chvíle, kdy náš dům bude chytřejší, než jeho majitel!

Fotogalerie
8 fotografií