Příjemný pocit tepla a pohody, to je to, co dřevo na podlaze umí lépe než jakýkoliv jiný materiál. Řada lidí si proto raději připlatí a vrací se znovu ke starým dobrým parketám. Poslední dobou se ale vypravují ještě dál do minulosti a volí kouřované nebo ručně hoblované dřevěné podlahy s patinou tmavě laděných přírodních tónů. Právě takové vypadají v bytě velmi exkluzivně a navíc znásobují pocit tepelné pohody.

Když se z podlahy kouří…

Kouřovaný dub Decapé
Autor: Stilparkett
Podlaháři dávno vědí, že i původně světlé dřevo lze barevně doladit do atraktivní tmavé barvy. Používají k tomu speciální metodu, tzv. kouřování. Ta vychází z přírodního principu. Dřevo obsahuje tříslovinu, zvanou tanin. Stromy, rostoucí v bažinách a mokřadech, přijímají amoniak, který se tu uvolňuje. Ten se v reakci s taninem postará o ztmavnutí dřeva.

Jenže mokřadní dřevo je vzácné a tak si podlaháři berou amoniak na pomoc při barevné úpravě za sucha. „Odstín finálního přírodního tónu dřevěné podlahy závisí na množství taninu v dané dřevině. Výsledek kouřování se také odvíjí od toho, z jaké části kmene dřevo je nebo v jaké nadmořské výšce vyrostlo,“ vysvětluje Jaromír Kajan ze Stilparkettu, jedné z firem, která se výrobou těchto podlah zabývá. Amoniak při této moderní technologii proniká až do hloubky dřeva, a proto je efekt jeho barevného doladění trvalý.

Oprava podlahy, jak na to?

Oprava podlahy, jak na to?

Kdo by to neznal – na každé podlaze se časem objeví stopy života. Pokud je postižená část příliš vidět, bude lepší ji vyměnit, kdežto malou nehodu…celý článek

...a když z ní létají hobliny

Jemné nerovnosti, které vzniknou při ručním hoblování, příjemně masírují chodidla. Na snímku typ Gazzoti z topolového dřeva.
Autor: Stilparkett
V kurzu jsou nyní také podlahy ručně hoblované.  Určitě si dovedete představit, že ruční práce udělá z dřevěných prken něco jedinečného. Opracování hoblíkem ovšem vyžaduje mistrovské zacházení. Truhláři na podlaze vytvoří různě nepravidelné rýhy, které vzhled podlahy nijak nenaruší, ale naopak charakter dřeva zdůrazní.

Stopy po hoblíku obzvlášť vyniknou, když na podlahu zasvítí sluneční paprsky. Při chůzi vám ručně hoblovaná podlaha svými nerovnosti jemně namasíruje chodidla a připomene vám starý dobrý chalupářský styl. Dřevo je prostě dřevo a ve spojení s tradičním řemeslem navíc vznikne podlaha, která bude vždy unikátem.

Zdroj: Stilparkett a archiv firem

Fotogalerie
5 fotografií