Hausbóty jsou obytné lodě, které jsou určené spíše k bydlení než k plavbám. Spousta z nich ani nemá hnací motor, takže se musí přepravovat vlečnou lodí. Hausbóty nejčastěji najdete kotvit na velkých řekách nebo přehradách. Bydlením na hausbótu jsou známí především Holanďané, kteří život v blízkosti vody milují. Ale nenechejte se zmást, bydlení na lodi je považováno za velký luxus. Takže za bydlení na hausbótu v některém z amsterodamských kanálů zaplatíte téměř o čtvrtinu více než za srovnatelný byt v centru. V České republice milovníci hausbótů nejraději kotví na Slapské přehradě či v pražských kotvištích na Smíchově nebo Podolí.

Jak se žije na hausbótu?

V dnešní době není žádný problém pořídit si kvalitně vybavený hausbót, kdy jen při výhledu z okna poznáte, že nebydlíte v komfortním bytě. Tyto „domy na vodě“ se nejčastěji prodávají ve variantě 2+1, ale výjimkou není ani větší řešení, ve kterém může pohodlně žít rodina s dětmi. V hausbótech se topí, teče teplá voda a dobře funguje elektrická energie. Mnoho lidí si myslí, že do nich není zaveden elektrický proud, ale není tomu tak. Moderní ekologické hausbóty využívají solární energie, jiné jsou v kotvištích napojeny na elektrickou síť. Toalety jsou zde také hygienické. Dříve se preferoval suchý typ záchodu, nyní je pod hausbótem umístěna plastová jímka, ze které se jednou ročně odsaje odpad, takže hausbóty v žádném případě neznečišťují vodní plochy.

A nevýhody?

Jedinou nevýhodou je, že v České republice ještě není možné zřídit si na svém obytném plavidle bydliště. Ale nebojte, pošťák vám poštu určitě přinese.


Podívejte se do naší fotogalerie, jak se žije na hausbótu.

Fotogalerie
5 fotografií