Průzkum českých domácností ukázal, že Češi o své pračky příliš nepečují. Většina hospodyněk nepoužívá změkčovače vody, nečistí pravidelně filtr a dávkovací šuplík je plný nánosů usazeného pracího prášku a aviváže. 

 

Péče není nikdy dost

 

Nejzákladnějším krokem v péči o spotřebič je pravidelné čistění filtru. Nejedná se o žádnou těžkou věc, vyčištění filtrovacího zařízení je poměrně jednoduché. U každé pračky však je nutný jiný postup, je tedy dobré pracovat podle návodu k pračce přiloženému. Nečistoty usazené ve filtru by se měly odstranit každé 3 měsíce, tak předejdete jeho poškození a případným poruchám, které by vyžadovaly pomoc odborníka.

Také dávkovací šuplík potřebuje váš čas a starost. Pilné hospodyňky ho čistí po každém praní, ale rozhodně nic nezkazíte, když ho budete čistit 1x měsíčně. Usazeniny uvnitř šuplíku nezpůsobí poruchu pračky, ale nánosy vodního kamene mohou na oblečení způsobit nevzhledné fleky. Častým čištěním také předejdete množení bakterií a plísní, které má za následek nepříjemný zápach. 

 

Buben pračky můžete vyčistit speciálními prostředky, které použijete při vyvařovacím programu. Podobnou službu vám však udělá i hrnek obyčejného octa či kyselina citrónová. Při tomto způsobu čištění nezapomeňte do bubnu pračky vložit starý hadr nebo plenu, která nečistoty během praní pohltí. Zbavíte se tak usazeného vodního kamene a prodloužíte životnost pračky. Opět doporučujeme takto čistit pračku alespoň 1x za 3 měsíce. Pokud perete denně, pak raději buben vyčistěte speciálním přípravkem každý měsíc. 

Fotogalerie
6 fotografií
 

Změkčovač: Důležitá věc nebo reklamní trik?

Změkčování vody opravdu není pouhým výmyslem televizních reklam. Změkčovače je dobré používat v menší míře i pokud máte měkkou vodu. Předejdete tak nepříjemným anorganickým usazeninám, které mohou odrovnat čerpadlo pračky či obarvit vaše prádlo.