Vybírání koberce není žádná věda. Nejdůležitější je definování, co od koberce vlastně očekáváme. Každý koberec je jiný a tudíž má i rozdílné vlastnosti. Jinou strukturu bude mít koberec do předsíně než běhoun do dětského pokoje.

Koberce se dnes vyrábí z různých druhů textilních přízí a vláken. V českých domácnostech převládají koberce z umělých tkanin, jen výjimku tvoří vlněné či jutové koberce. Juta se v dnešní době nejčastěji používá jako základ koberce, do kterého se všívají umělá či vlněná vlákna. Podle zvolené příze a techniky tkaní se koberce dělí na tkané, vázané, vpichované a chemicky pojené. Ručně tkané vlněné či hedvábné koberce sežene nejčastěji v oblastech Turecka, Íránu či Indie. Odtud se vyvážejí do západních zemí, kde jsou považovány za luxusní zboží a stojí spoustu peněz.

Co od koberce očekáváme?

Základní úlohou všech koberců je tepelná izolace místností. Koberce tak pomáhají snižovat tepelné ztráty a šetří naši peněženku. Další funkcí je příjemný pocit na došlap a rozšíření relaxačního prostoru v místnosti. Určitě se vám bude lépe odpočívat na koberci než na plovoucí podlaze. Nevýhodou však je náročnější péče o koberec. Tuto podlahovou krytinu je mnohem těžší vyčistit a udržuje proto v sobě větší množství roztočů.
Obecně platí, že nejnáročnější na péči jsou koberce vyrobené z čisté vlny. Ta na sebe dobře váže špínu a je těžké ji odstranit, protože většina chemických čističů může vlněné koberce poškodit.

Fotogalerie
5 fotografií

Jak koberec vybrat

Při výběru vždy pečlivě prostudujte piktogramy, které jsou na obalu nebo visačce uvedeny. Dozvíte z jakého materiálu je koberec vyroben a jaká jeho odolnost vůči zátěži. Nejvíce odolné jsou koberce, které mají co nejhustší chlup či počet vláken na metr čtvereční.

Důležité je také správné zvolení barvy a velikosti koberce. Světlé koberce se hodí do menších místností, které prosvětlí a opticky tak zvětší prostor. Tmavé koberce jsou ideální do velkých pokojů s vysokými stropy, kterým dodají na útulnosti.
Moderní jsou kusové koberce, které se nejčastěji umísťují pod konferenční stolky a jídelní kouty. Celoplošná podlahová krytina se zase výborně hodí do bytů s malými dětmi, které si rády hrají na zemi.

Doporučení redakce

Vždy pamatujte na velikost koberce. Lepší je vzít koberec o 10 cm větší, některé stěny nemusejí být rovné a pak vám bude část pokládky chybět.