Během poslední dekády se stal z vína doslova hit. Čím dál více lidí si na na něm rádo pochutná, a roste také počet těch, kteří mu opravdu rozumí. I takoví se však mohou dostat do úzkých, pokud jde o správné skladování vína.

Nejsložitější situace je v bytech

Ponechme stranou případy lidí, kteří mají to štěstí, že vlastní sklep s ideálními podmínkami, kde stačí vybudovat úložný systém a tím je vše vyřešeno. Mnohem komplikovaněší je situace v nepodsklepených domech a v bytech.

Jaké víno se hodí k archivaci?

Prvním krokem, pokud chcete zakládat vinný archiv, je výběr kvalitních vín, která mají k archivaci dobré předpoklady. Ne každé víno je totiž pro dlohodobé uložení vhodné a vůbec to nemusí souviset s jeho kvalitou. K archivaci se obecně hodí vína s vysokým obsahem kyselin a alkoholu (nad 12 %), nebo naopak vína velmi sladká - například slámová a ledová. Hlavním problémem souvisejícím s archivací je samozřejmě výběr vhodného prostoru s optimálním prostředím. Většina bytů nemá chladnou spíž ani sklep, kde by bylo možno víno bez obav uložit. Mnoho lidí tak volí jednoduché stojany do obývacího pokoje nebo kuchyně, které kromě funkce úložné mají plnit i funkci estetickou. V tomto případě je však lepší vystavené víno co nejdříve zkonzumovat, neboť podobné podmínky vínu rozhodně nesvedčí. Přece jen se však dají zlepšit dodržením následujících pravidel:

  • víno vždy ukládáme ve vodorovné poloze, dochází tak k vlhčení korku, který díky tomu nevysychá a udržuje si nepropustnost
  • s lahvemi zbytečně nepohybujeme
  • lahve nikdy nesmí ležet na přímém slunci, UV záření vínu velmi škodí
  • vyhýbáme se místům s často kolísající teplotou - poblíže radiátorů, spotřebičů a podobně

Co takhle speciální lednice?

Pokud chcete do vína investovat více peněz, zvažte nákup speciální lednice. V ní je ideální teplota i vlhkost, přitom máte víno kdykoliv k dispozici. Některé lednice umí vytvořit více teplotních zón pro různé druhy vína, nebo dokonce obsahují humidor na doutníky. Ceny se pohybují od cca 2 500 Kč do 50 000 Kč za luxusní spotřebiče. Další možností pro opravdové fajnšmekry je vybudování  speciální tzv. aktivního viného sklepa, neboli místnosti s uměle vytvořenými dokonalými podmínkami pro skladování vína. Přebudovat se dá jakákoliv volná místnost a požadováné teploty a vlhkosti vzduchu je dosahováno pomocí unikátního klimatizačního systému. Budování takovéhoto prostoru se vyplatí svěřit odborníkovi, cena se pohybuje v desítkách až stovkách tisíc v závislosti na použitých technologiích.

Pomoc hledejte u odborníků

V případě, že nechcete investovat velké sumy pěnez do přestavby bytu nebo drahých lednic, máte ještě jednu možnost: někteří prodejci a vinařské organizace nabízejí možnost uskladnění vín přímo v jejich vlastních sklepech. Ceny nejsou nijak přemršťěné - cca 40 až 50 Kč za lahev ročně. Pokud tedy pořídíte skutečně dobré víno a chcete mu ještě dopřát nějaký čas, je tato cesta možná nejlepší. Kontakt na poskytovatele těchto služeb naleznete na internetu.

Fotogalerie
4 fotografie