Nejdůžitějším parametrem, ze kterého budeme při výběru kotvícího systému vycházet, je samozřejmě materiál, do kterého bude systém zabudován. Existují hmoždinky do betonu, zdiva, kamene, sádrokartonu, dřevotřísky nebo porobetonu, které se vzájemně velmi liší a nevyplatí se je zaměňovat.

Cihla, beton 

Pokud potřebujete přišroubovat věšák na kabáty nebo háček na obraz do běžné cihlové zdi, postačí univerzální plastová hmoždinka s dvěma kotvičkami, jejíž průměr se bude odvíjet od průměru použitého šroubu. Použít můžeme také tzv. natloukací hmoždinku, kterou do otvoru zatlučeme společně s vrutem, který poté dotáhneme. Natloukací hmoždinky jsou k dipozici pro většinu běžných materiálů. V případě dutých cihel je dobré sáhnout po hmoždinkách, jejichž konec se po zašroubování vrutu zauzluje.

Pokud je zeď betonová, použít můžeme - podle toho, co se chytáme upevňovat - univerzální hmoždinky nebo takzvané rychlokotvy, případně chemické kotvy. Rychlokotva je v podstatě kovová hmoždinka, která po dotažení vrutu expanduje. Chemické kotvy představují složitější technologii: patrona s dvousložkovou pryskyřicí, ktero zasuneme do otvoru ve zdi, obsahuje rychle tuhnoucí vynilesterovou pryskyřici a tvrdící přísadu. Zaražením a otáčením svorníku dochází k aktivaci obou složek a pryskyřice přilne k povrchu svorníku a spojí jej se stěnou vyvrtané díry. Vzniká velmi pevný spoj s vysokou nosností.

Jak si poradit s měkkými materiály?

Zdi z pórobetonu, expandovaného betonu nebo sádrových tvárnic jsou v obytných prostorách velmi obvyklé. Tyto materiály nejsou příliš pevné, doporučuje se proto používat úzké plastové hmoždinky s dlouhou rozpínací zónou, případně speciální injektážní kotvy.

Zvláštním případem je také sádrokarton, který je velmi málo odolný vůči tlaku. Zde používáme pouze a jedině speciální hmoždinky určené pro tento materiál. Pro zvláště těžké předměty se doporučují kovové hmoždinky s metrickým závitem. Po přitažení šroubu se rozpínací ramena rozevřou a přitlačí hmoždinku k sárokartonu. Existuje i podbná hmoždinka v plastovém provedení. Použít můžeme také šroubovací pérové hmoždinky.

Pokud chcete cokoliv upevňovat do měkkého materiálu a nejste si stoprocentně jisti, jaký kotvící systém použít, vždy se raději obraťte na odborníka v příslušném oddělení železářství nebo hobby marketu.

Fotogalerie
4 fotografie