Chataření a chalupaření se již před desítkami let stalo nedílnou součástí dovolených českých obyvatel. Vše začalo již v době první republiky, kdy do České republiky pronikla éra trampování ze sousedních zemí.

Na chatu!

Největší boom však nastal v době normalizace, kdy lidé měli omezené možnosti vyžití, za hranice se nesmělo a chataření a zahrádkaření se pro spoustu lidí stalo únikem ze všedních dní. Vznikaly rozsáhlé zahrádkářské kolonie a lidé o své zahrádky náležitě pečovali, mít pěknou zahradu byla známka prestiže.

Po revoluci nadšení z chataření mírně opadlo, ale Češi na svoji oblíbenou víkendovou zábavu rozhodně nezapomněli. Nyní více jak 23 let po pádu komunismu na svá vesnická stavení pravidelně jezdí více jak 40 % obyvatel. Mnoho lidí také využívá služby specializovaných cestovních kanceláří, které pronájem chat v rekreačním období nabízejí. Dovolená v těchto objektech vyjde na pár korun a v případě výběru dobré lokality se vyrovná zahraničním pobytům.

 

I prezident rád chalupaří

Ano, i prezidentští kandidáti podlehli kouzlu víkendovým výletům do českých vesnic. Miloš Zeman se dokonce na jedno takové stavení na Vysočině přestěhoval na stálo. Podívejte se do naší fotogalerie, kam jezdí okopávat záhonky čeští kandidáti na prezidenta republiky.

Fotogalerie
5 fotografií