1. Základem je úklid

Pravděpodobně nejvíce práce budete mít hned na začátku. Předtím, než svou chalupu nadlouho opustíte, je třeba ji pečlivě uklidit. Všechny věci uložíme na místo, zbytečností se pokud možno zbavíme. Zlikvidujeme všechny potraviny, hlavně ovoce a zeleninu. Jednak by se samozřejmě zkazily, hlavně by ale do objektu lákaly hlodavce, kteří mohou napáchat velké škody. Zvláštní péči věnujeme také úklidu lůžkovin. Opět je musíme ochránit před nájezdy hlodavců, ideální je použít uzavíratelný prádelník nebo skříň.

2.Kuchyň

Jak jsme již řekli, je třeba odstranit veškré potraviny. Pokud používáte propanbutanový vařič, rozhodně nezapomeňte uzavřít ventil na plynové bombě. Interiér lednice pečlivě omyjte octovou vodou a nechte ji po celou zimu otevřenou. Odpojte všechny elektrické přístroje, ty, které jsou přenosné, raději odvezte s sebou. Místa náchylná k tvorbě plísně očistěte vhodným prostředkem.

3. Pozor na vodu!

Zvláštní pozornost věnujte rozvodům vody. Přes zimu chalupa, pokud ji nevytápíme, samozřejmě promrzne a proto je třeba uzavřít přívod vody a vypustit všechny trubky, kotle, sifony u umyvadel a rezervoár na WC. Před vypouštěním bojleru ho nejprve odpojte od elektřiny, jinak muže dojít k jeho spálení. Zjistěte také, jak naložit s vodou v bazénu - zda je třeba ji vypouštět, nebo stačí speciální úprava. Pokud se rozhodnete vodovodní potrubí nevypouštět, snažte se ho co nejlépe zaizolovat. Ideálním materiálem je polystyren. Zvláště pečliví buďte v případě vodoměru nebo čerpadla.

4. Nezapomeňte na zahradu

Ze zahrady ukliďte všechno nářadí, hadice, postřikovače i nábytek. V nádob vylijte vodu a postavte je dnem vzhůru. Ujistěte se, že nejsou žádně díry v oplocení pozemku; zvěř dokáže během tuhé zimy zahradu totálně zdevastovat. Shrabejte zbytky spadaného listí a ovoce, do jara by zplesnivělo.

5. Obrňte se proti zlodějům

V zimním období dochází k největšímu počtu vloupání do rekreačních objektů. Některé chatové oblasti jsou přes zimu kompletně vylidněné a zloději si tam moho dělat doslova co chtějí. Často se vlámou do objektu, pár dnů v něm "bydlí" a pak se posunou o několik domů dál.
Existuje více způsobů, jak se před podobným nebezpečím chránit. Jak už jsme zmiňovali, vyplatí odvézt na zimu všechny cennější předměty - elektroniku, starožitnosti, dražší nářadí… Snažte se také uklidit všechno nářadí, které by mohlo zlodějům usnadnit vnknutí do objektu, zejmána sekery, kladiva, pajcry, žebříky nebo štafle. Na chatě byste měli mít naistalován okenice a na dveřích bezpečnostní zámek. Pokud je chata bez okenic, jednodychým trikem k obelstění zlodějů je instalace lampičky na časový spínač - vždy v danou hodinu se sama zapne a dělá dojem, že v chtě někdo je. Domluvte se se sousedy, pokud v okolí nějací jsou, aby vám objekt pravidelně kontrolovali. Další možností jsou samozřejmě alarmy, kterých funguje nepřeberné množství. V budoucnu se jimi budeme zabývat ve zvláštním článku.