Setkal se s tím už jistě každý z nás. Člověk otevře dveře do výtahu a užasne: celý interiér je počmáraný lihovou fixou, zrcadlo poškrábané klíči. Nepříjemné stopy po přítomnosti vandalů hyzdí mnoho domů po celé republice a jejich odstranění často vyjde na desetitisíce. Jak jim však účinně předcházet? 

Vsaďte na dobré sousedské vztahy

Základem jsou v každém případě vřelé vztahy v domě. Čím lépe se lidé znají, tím pravděpodobnější je, že budou o společný majetek pečovat, nikoliv ho ničit. Také si snáze všimnou cizího návštěvníka, který do společenství nepatří.

Rozhodně se vyplatí dodržovat striktní pravidla, pokud jde o vpouštění cizích lidí do domu. Domovním telefonem neotevíráme nikomu, koho neznáme, po celý den by měl být dům uzamčen. Výrazně se tak sníží riziko nezvaných návštěv. Pomohou i dveře s bezpečnostním kováním, které jsou odolné vůči vypáčení nebo poškození zámku.

Výtahy bývají vandaly také často poškozené.
Autor: Profimedia.cz
Fotobuňky, kamery, nebo rovnou ostraha?

Velmi šikovným řešením je světlo s čidlem pohybu. Díky němu bude chodba, pokud se po ní někdo pohybuje, vždy osvětlena, což vandaly odradí celkem spolehlivě. Ale občas ani světlo nestačí. V takovém případě je tu ještě možnost instalovat do objektu kamerový systém. Náklady na jeho vybudování se pohybují od 50 do 100 tisíc korun za jeden vchod běžného bytového domu. Pozor - pokud byste chtěli do veřejného prostoru instalovat kameru, vždy by tomu mělo předcházet důkladné nastudování platné legislativy. Kamerový systém je totiž považován za zásah do sokromí obyvatel i návštěníků objektu a proto by na jeho přítomnost měli být všichni upozorněni. Stejně tak, vzniklé záznamy by měly být zabezpečeny proti zneužití.

Dalším řešním je vybudování recepce s ostrahou, která do objektu vpustí pouze oprávněné osoby. Jelikož se ovšem jedná o dosti nákladnou záležitost, bývá realizována především v luxusních objektech, případně v největších domech, kde žije velké množství lidí a náklady na ostrahu jsou tak únosné.

Pojištění se vyplatí

Společné prostory domu je možno také pojistit. O tyto záležitosti se nejčastěji stará společenství vlastníků bytových jednotek nebo bytové družstvo, výše pojistky se mimo jiné odvíjí od míry zabezpečení objektu. Proto platí, že s každým zabezpečovacím prvkem navíc se cena za pojištění snižuje. 

Fotogalerie
2 fotografie