Vyplatí se to?

Velké množství domů a chalup je osazeno tradičními dřevěnými okny. Ačkoliv aktuálním trendem je spíše výměna oken za nová, lépe izolující, rekonstrukce původních oken skýtá mnoho výhod. Jednak nepochybně ušetříte - jak za materiál, tak také - v případě, že si na opravu troufnete sami - za práci. Dalším plusem je zachování původního charakteru budovy - plastová okna mají možná lepší izolační vlatnosti, ve většině starších staveb však působí doslova lako pěst na oko. Před začátkem rekonstrukce je každopádně vždy třeba zvážit, za by se výměna oken za nová  přece jen nevyplatila. Zaměřit bychom se měli především na izolační vlastnosti (teplotní i hlukové). Při hodnocení finanačních nákladů hraje roli mimo jiné to, zda se vaše budova nenachází v památkově chráněné lokalitě - v takovém případě byste museli okna nahradit srovnatelným typem, a to nejen po stránce tvaru, ale i materiálu. V případě dřevěných oken se takováto investice dosti prodražuje. Pokud se tedy rozhodnete přistoupit k rekonstrukci původních oken, doporučujeme postupovat podle následujících rad.

Odstraňte staré nátěry

Nejprve okna opatrně vysadíme z pantů a umístíme je na stabilní podložku. Ze všeho nejříve bude třeba odstranit staré zasklení. Nejprve z rámů odstraníme tmel a aretační plíšky a potom vyjmeme jednotlivé tabule. Pokud to jejich stav umožňuje můžeme je znovu použít. U robustnějších typů oken se však nabízí i výměna za dvojskla s lepšími izolačními vlastnostmi.

Po vyjmutí skel je čas zbavit se starého nátěru. K tomu nejlépe poslouží chemický odstraňovač s gelovou konzistencí, jehož vlivem stará barva měkne a bobtná. K jejímu odstranění pak postačí běžná kovová špachtle. Rámy následně očistíme od zbytků gelu benzínem nebo acetonem, odolnější zbytky barvy odstraníme pomocí smirkového papíru, zvláště jemným papírem pak celý povrch rámů vyhladíme. Případné nerovnosti vytmelíme a vše znovu zbrousíme jemným smirkem. Dále po celém obvodu rámů vyfrézujeme úzkou drážku, do které později vsuneme silikonový těsnící profil.

Po zaschnutí je třeba vše opět lehce přebrousit, použít můžete běžný smirkový papír, nebo vibrační brusku.
Autor: OBI
Natíráme v několika vrstvách

Samotný nátěr provádíme ve více vrstvách. Na přebroušenou základovou vrstvu nanášíme ve dvou vrstvách kvalitní email. Dbáme na to, abychom barvou neušpinili kování. Pokud se to přece jen stane, očistíme barvu pomocí ředidla. Poté můžeme rámy znovu zasklít.

V případě, že se rozhodneme pro jednoduché zasklení, budou vnější křídla oken opatřena silnějším sklem (cca 8 mm), pro vnitřní sklo postačí tloušťka 3 mm. Pro dvojitá skla se vyplatí rám osadit plastovým profilem, do něhož sklo snadněji ukotvíme.

Na závěr vsuneme do připravených drážek silikonové těsnící profily. Dbáme na to, aby v rozích dobře přiléhaly. Zkontrolujeme také stav vestavěných rámů. Případné netěsnosti mezi rámem a zdí utěsníme pomocí silikonu nebo stavební pěny. Rám zbavíme starého nátěru a znovu natřeme při zachování stejného postupu, jako u samotných oken. Při opětovném nasazení oken postupujeme opatrně, aby se sklo ani nový nátěr nepoškodily.

Pokud budete pracovat opravdu pečlivě, vaše okna krásně prokouknou a jistě budou sloužit další dlouhé roky.

Fotogalerie
3 fotografie