Květinám zkraťte stonek našikmo nejméně o jeden až dva centimetry. Vlastně je tímto způsobem otevřete, aby mohly přijímat dostatek vody, která se tak dostane až ke květu. Problém by to mohl být především u dřevitých stonků, které mají třeba růže nebo pivoňky.

Listy musí pryč

Z části květiny ponořených ve vodě, pečlivě odstraňte listy. Zbytečně by mohly zahnívat, a tak znečišťovat vodu. To by květinám zbytečně ukrátilo život a vám radost. Do vody se vyplatí nasypat speciální přípravek, který podporuje životnost květin. Mají ho za pár korun snad v každém květinářství. Ale nehodí se třeba pro gerbery, které mají chlupatý stonek a brzy v ní brzy začnou hnít. Nesvědčí ani tulipánům, rychleji se rozevřou a pak opadají.

Nepřítel je průvan a přímé slunce

Květiny dáváme do plné vázy, jen s výjimkou rostlin s chlupatými stonky, které snadno zahnívají, tak je lepší, když je ve vodě ponořená jen jejich třetina. Pokud máte ve vodě speciální přípravek, vodu jen občas dolijte. Obyčejnou vodu obden vyměňte. Vázu stavte na chladnější místo, kam nesvítí slunce a hlavně není průvan. Život kytice prodloužíte, dáte-li ji alespoň na noc do chladna. Nebo ráno před odchodem z domova ji rozložte do vany se studenou vodou. Do vázy ji vraťte, až když jste doma.

Náš tip

Řezané květiny by neměly stát blízko mísy s ovocem? Rostliny jsou citlivé na zdroje ethylenu, jako je kouř, výfukové plyny a zrající ovoce, který urychluje odkvétání, a tak se jim krátí život.