Mezi citrusy patří pomerančovníky, mandarinky, grapefruity, citroníky, cedráty, lajmy a řada dalších zástupců, ať už jde o samostatné druhy, nebo křížence. Hned na začátku ale musíme zdůraznit, že v bytě se bude víc dařit různým křížencům citrusů, často s menšími a kyselejšími plody, než tržním a na plantáži pěstovaným mandarinkám, pomerančům nebo grepům.

Co potřebují?

Většina citrusů je náročná na světlo. Proto je umístěte u nejlépe osvětleného okna, nejvýhodnější je orientace na jihovýchod až jihozápad. V zimě dávejte rostliny co nejblíže k oknu, a pokud máte na vybranou, mimo proud horkého vzduchu od topení. Ještě lepší je přezimování v chladné světlé místnosti, kde teploty dosahují maximálně 12 °C. Při chladném zimování omezte zálivku a nepřihnojujte, při přezimování v teplé místnosti zalévejte podle potřeby, ale vždy až po lehkém proschnutí substrátu. Přílišnou zálivku poznáte podle toho, že citrusům žloutnou a opadávají listy.

Příprava na jaro

V průběhu února se začínají zlepšovat světelné podmínky, a tak pomalu citrusy připravte na nové vegetační období. V prvních letech je pravidelně přesazujte vždy do větších nádob. Při přesazování kontrolujte stav kořenů a poškozené odstřihněte. Používejte pokud možno výživnou zeminu a nezapomeňte ani na drenážní vrstvu.

Tvarování

Na jaře po přesazení může následovat řez a tvarování koruny. Přebytečné a korunu zahušťující větve odstraňte, stejně jako zaschlé větvičky. Také zakraťte bezlisté nebo příliš bujné výhony. Brzy po přesazení a řezu citrusy většinou vstupují do nové vegetace. Pokud rostliny zimujete v chladu při teplotách 0 až 10 °C, dejte je po přesazení do teplejší místnosti. Teplotu pozvolna zvyšujte v souladu s přibývající intenzitou světla až asi do 25 °C, ale pozor: optimální teplota pro kvetení je kolem 16 °C. Při teplém zimování se jen snažte zabránit vzrůstu teploty nad 25 °C. Také myslete na opylení květů, zvládnete to sami například jemným štětečkem. Není to ale nutné u mnoha druhů tvořících plody bez opylení.

Citrusy je potřeba pravidelně přesazovat do větších nádob.
Autor: Shutterstock.com
Co vám poroste

Do bytových podmínek se hodí okrasnější druhy s menšími a kyselejšími plody. Vyzkoušejte Citrus madurensis (takzvaný calamondin, používá se jako citron). Zralé plody jsou malé a oranžové, dužnina kyselejší, kůra sladší. Na trhu se setkáte i s kumkvátem s oválnými plody (Fortunella margarita) nebo s Fukushu kumkvátem (Fortunella obovata). Rovněž jsou vhodní kříženci kumkvátů s citrusy, například limonkvat (citroník a kumkvát v jednom) nebo limonajm (citroník a lajm). Pro bytové podmínky se hodně množí kříženec citroníku a mandarinky (lemandarin, odrůda Otaheite). K němu se původem nejvíce přibližují zástupci druhu Citrus limonia, zvané převážně rangpury (plod tvaru menšího citronu, který se vybarvuje do oranžova a má kyselou dužninu). Obdobný, ale s většími plody je další z kultivarů druhu Citrus limonia, u nás rozšířený pod názvem Kantonský citroník.