Pokojové rodiny toho zvládnou hodně. Zkrášlují nám interiéry, zlepšují duševní pohodu, zvlhčují vzduch, zachycují prach a dokonce nás dokážou zbavit škodlivých látek. Přesně těch, které nám mohou způsobit nejrůznější onemocnění, bolesti hlavy, podráždění nosní sliznice, hltanu a pokožky, pálení očí nebo zvýšení krevního tlaku.

Zelené čističky

Pokojové rostliny se v uzavřených místnostech mění na čističky, které umí přefiltrovat vzduch, a tak ho zbavit škodlivin. Účinně pohlcují hlavně tři nebezpečné chemické látky, kterými jsou benzol, formaldehyd a trichloretylen. Kde se tam vzaly? Nenápadně se uvolňují z nejrůznějších výrobků a hmot používaných při stavbě a vybavení domů nebo kanceláří.

Tchýniny jazyky (Sansevieria) vám budou čistit vzduch od benzolu.
Autor: Shutterstock.com
Která je ta pravá

Čistit vzduch umí všechny pokojovky, jen některé víc a některé lépe zvládají určitou látku. Největším likvidátorem benzolu je břečťan, který za 24 hodin pohltí až 90 procent škodlivin. Obdobně výkonné jsou i lopatkovec, dracéna, tchynin jazyk nebo hrnkové gerbery. Kdo zatočí s formaldehydem? Na ten platí filodendron, potos, zelenec, voděnka a pepřovník, hrnkové chryzantémy nebo pokojové azalky. A na trichlorethylén, který se uvolňuje z nátěrových hmot, spolehlivě platí hrnkové gerbery, lopatkovec a dracény.

Živé filtry

Na pohlcování škodlivých látek se nejvíce podílejí kořeny a půda, méně pak listy. Aby pokojové rostliny mohly dobře plnit roli čističek vzduchu, nesmí být povrch zeminy v květináči zakrytý například kamínky, mušličkami nebo pískem. Jaká je správná míra čištění? Na 10 m2 potřebujete jednu rostlinu vysokou asi metr.