Pro předpěstování se hodí nejlépe ploché misky, třeba ty plastové od zeleniny. Drobnější semena se sázejí dohromady, velká, jako například lichořeřišnice, hrachor nebo skočec, vysévejte jednotlivě.

Co můžete zkusit na okně

Velmi dobře se pěstuje aksamitník, tedy afrikán. Vysévá se v březnu až dubnu, klíčí při teplotě 18 °C. Předpěstování trvá 2 měsíce, na venkovní stanoviště je vysaďte koncem května. Snesou i horší půdní podmínky, sucho, plné slunce i přelití. Rostliny nakvétají od června až do zámrazu. Z odkvetlých rostlin si v létě nasbírejte semena na příští rok. Další oblíbenou balkonovou je všelicha. Její jemně vonící květy lákají hmyz, především včely. Výsevy v truhlíčku dejte k oknu, pak rostliny přepíchejte a v květnu vysaďte. Stálicí v truhlících je také lobelka, která má semena jemná, takže je v nádobě nezasypávejte. Do truhlíků je přepichujete po třech až pěti kusech. Potřebují vydatnou zálivku a pravidelné hojení.

Afrikán může být jednobarevný, vícebarevný i žíhaný.
Autor: Shutterstock.com
Jaký substrát

Substrát by měl být jemný, bez hnojiv. Zapomeňte na to, že si odeberete trochu půdy na zahradě. Raději si kupte již připravený ze zahradnictví. Před výsevem srovnejte povrch a zeminu mírně přimáčkněte. Do okraje nádoby by měl zbýt asi centimetr, aby se dalo pohodlně zalévat. Hodně drobná semena rozsypte na povrch stejnoměrně, ne však příliš hustě. A větší semena vysévejte na vzdálenost asi 1 až 2 cm od sebe. Velká a větší semena jemně posypte zeminou, drobné osivo nechte na povrchu. Po výsevu substrát důkladně rozprašovačem navlhčete, zakryjte víkem, sklem nebo fólií a nechte při pokojové teplotě klíčit, nejlépe u okna. Hlídejte, aby substrát a slunci nevyschl

Lobelky mají rády slunná stanoviště.
Autor: Shutterstock.com
Do truhlíků

Jakmile semínka začnou klíčit, odstraňte víko, nebo ho podložte, aby se k rostlinkám lépe dostal vzduch. Až zcela vzejdou, víko u nepoužívejte. Misky musí být stále na světle a substrát nesmí vyschnout, ani ho nepřelévejte. Nejlepší je rosení. Jakmile sazenička vzjde, je čas na pikýrování, tedy rozsazení. Rostlinky dejte do květináčků, nebo do misek na vzdálenost 4 až 5 cm od sebe. Substrát by měl být pro balkonové květiny.