Z pampelišek uděláte med.
Autor: Shutterstock.com
Pampeliškový med
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/zahrada-pampeliska-jedle-kvety-med/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/1955507.jpg?v=0&st=dHjJS3TQzf3LX6w4BN9t6c57rrF3boLyQcdLvri0goE&ts=1600812000&e=0)
udete potřebovat 200 květů pampelišek, 1 l vody, 2 menší bio citrony a 1 kilogram krupicového cukru. Květy omyjte pod tekoucí vodou a ve velkém hrnci zalijte vodou, přidejte pokrájené citrony, 15 minut povařte a nechte odstát do dalšího dne. Pak směs přeceďte, do tekutiny přidejte cukr a za stálého míchání vařte, až směs zhoustne. Med rozdělte do sklenic a opatřete víčkem. Skladujte na suchém tmavém místě.
Fialky v cukru
Na ozdobu dortů nebo zákusků můžete použít květy fialek obalené v cukru. Připravte si 1 čerstvý bílek, čerstvé kvítky fialek a trochu moučkového cukru. Bílek rozmíchejte v misce, musí zůstat tekutý bez pěny, květy opatrně omyjte a nechte na čisté utěrce oschnout. Pak květy rozložte na pečicí papír, potřete je štětečkem namočeným v bílku, obalte v moučkovém cukru a nechte na papíru uschnout.
Sedmikráskami si můžete dochutit chleba s máslem.
Autor: Shutterstock.com
Náš tip
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/zahrada-sedmikraska-kvetina-jedle-kvety/MHgwL3NtYXJ0L3RoYg/1-gallery-1955505.jpg?v=5&st=Yy_zivZvmxAWxBl_RfNkH5kncuNMnsvkJxzqXNG5giA&ts=1600812000&e=0)
Čerstvý jarní salát nebo chleba s máslem můžete ozdobit kvítky sedmikrásek. Použít je můžete také k přípravě medu.