Zdobení voskem
Autor: Shutterstock.com
Malujeme voskem

Připravte si vyfouknutá odmaštěná vejce (použít lze přípravek na mytí nádobí), barevnou tuš, štětec, špejli a gumičku, kousek bílé voskovky, kahan nebo svíčku, starší kovovou lžíci a obyčejnou tužku, do které zapíchnete špendlík s malou hlavičkou.Vejce připevněte na špejli a zabezpečte gumičkou, pak ho důkladně několikrát natřete tuší a nechte zaschnout. Voskovku podrťte, nasypte na lžíci a nechte nad plamenem rozpustit, pak špendlíkem namalujte na vejce ornamenty. Zkusit ale můžete i jiný způsob malování voskem. Na bílé vejce namalujete rozehřátým voskem ornamenty, obarvíte ho ve žluté barvě, znovu přikreslíte další dekor a obarvíte v červené, postupně přidáváte další vzory a vkládáte vejce do tmavších barev. Nakonec kraslici otřete nad plamenem.

Kraslice zdobené madeirou
Autor: Shutterstock.com
Madeira pro náročné

Pokud jste zruční a máte dostatek trpělivosti, můžete zkusit kraslice zdobené madeirou, tedy děrované pomocí malé modelářské vrtačky. Budete potřebovat vyfouknutá vejce, obyčejnou tužku a kružítko, vrtačku a většími a menšími nástavci, trošku Sava, misku s vodou a hadřík, kousek voskovky, tužku se špendlíkem a kahan nebo svíčku. Na vejce si předkreslete vzor, který budete vrtat, pak s pomocí vrtačky udělejte opatrně dírky. Skořápku dejte na chvíli do vody se Savem, které vyčistí vnitřek a vybělí skořápku, pak vejce opatrně osušte a rozehřátou voskovkou můžete kraslici dozdobit.

Vejce zdobená drátkem
Autor: Shutterstock.com
Bavlnky a drátek

Vyfouknutá vejce můžete také obháčkovat nebo je oplést tenkým vázacím drátkem a přizdobit korálky, případně obarvit a pak je polepit nastříhanými kousky ze stébel obilí, to už záleží na vaší fantazii. A nezapomeňte kraslicemi podělit své blízké a malé koledníky, uděláte jim určitě radost.

Šikovné rady

Vejce, která chcete uvařit, vložte opatrně do velkého hrnce se studenou vodou a lžičkou soli a vařte na mírném ohni zhruba 10 minut. Pak je vytáhněte lžící a dejte do misky se studenou vodou.Před barvením vejce omyjte ve vodě s kapkou mycího přípravku, abyste odmastili skořápku. Hotové obarvené kraslice můžete vyleštit v hadříku s kapkou oleje, aby byly krásně lesklé.