Mrkvové řezy
Autor: Shutterstock.com
Mrkvové řezy s krémem

Vyzkoušejte šťavnatý zákusek plný ořechů a jemného krému. Jeden kousek vám nebude stačit!

Potřebujete

Na těsto
300 g jemně nastrouhané mrkve
100 g polohrubé mouky
3 vejce
2 hrsti rozinek namočených v rumu
2 hrsti sekaných lískových oříšků
180 g moučkového cukru
4 lžíce medu
150 g rozpuštěného másla
lžička mleté skořice
šťáva a kůra z 1 citronu
2 roztlučené hřebíčky
trochu vlažného mléka
½ prášku do pečiva
kousek másla a strouhanka na formu

Na krém a ozdobení
2 kelímky mascarpone
kelímek kysané smetany
drcený krokant nebo oříšky
marcipánové mrkvičky

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mouku s kypřicím práškem, mrkev, med, koření, máslo, rozinky a oříšky, trošku mléka podle konzistence těsta a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na pech vymazaná máslem a vysypaný strouhankou a pečeme při teplotě   175 °C zhruba 40 minut (propečení zkontrolujeme špejlí). Korpus necháme vychladnout, pak na něj rozetřeme krém z mascarpone, kysané smetany a cukru, posypeme krokantem, nakrájíme na kousky a každý ozdobíme marcipánovou mrkvičkou.

Marcipánový dort
Autor: Blesk Hobby
Marcipánový dort se zajíčky

Po obědě vám přijde vhod kousek poctivého dortu s marcipánem a šálek dobré kávy.

Potřebujete

Na piškotový korpus
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
6 vajec
1,5 lžičky kypřícího prášku
50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Na krém
250 g Hery máslová příchuť
200 g bílého marcipánu
500 ml mléka
1 vanilkový pudink v prášku
Na polití korpusu
2/3 šálku vody
3 lžíce moučkového cukru
citronová šťáva z půlky citronu
2 lžíce Amaretta

tuk a hrubá mouka na formu
meruňková marmeláda
20 g barevného marcipánu na zvířátka a vajíčka

Tuk těsto rozpustíme a necháme vychladnout, zvlášť vyšleháme vejce s cukrem a pak do směsi přidáme mouku s kypřicím práškem a tuk a lehce promícháme. Těsto nalijeme do formy do dortové formy o průměru 26 cm vymazané tukem a vysypané moukou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut dorůžova. Na krém svaříme polovinu mléka s marcipánem. Až začne směs vřít, přidáme zbytek mléka smíchaného s pudinkem a uvaříme podle návodu, pak necháme směs vychladnout pod pokličkou. Tuk utřeme a pak ho po lžičkách přidáváme do pudinku a vymícháme hladký krém. Na sirup smícháme horkou vodu s cukrem a citronovou šťávou a po vychladnutí přidáme alkohol. Jedno patro korpusu položíme na talíř spodní stranou nahoru a prokapeme ho polovinou připravené šťávy, potřeme marmeládou, polovinou krému a překryjte ho druhou částí korpusu, který pokapeme zbylou šťávou. Dort potřeme krémem a ozdobíme marcipánovými kousky.

Plněný mazanec
Autor: Blesk Hobby
Plněný sváteční mazanec

Máte doma čerstvě upečený nebo kupovaný mazanec? Ukážeme vám, jak se za pár okamžiků může proměnit v luxusní dort!

Potřebujete

1 velký mazanec
300 ml smetany ke šlehání
500 g mascarpone
sklenička malinového džemu
1 lžička vanilkového extraktu
4 lžíce moučkového cukru
200 g čerstvých nebo mražených malin
1 lžíce krupicového cukru
nasekané pistácie a mandle na obalení
čokoládová vajíčka
karamel na dozdobení

Maliny omyjeme a necháme okapat, pak je v misce rozmačkáme a promícháme s džemem. Smetanu ušleháme, promícháme s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem a část krému si dáme stranou. Do zbytku vmícháme malinovou směs. Boky mazance seřízneme, korpus dvakrát jej podélně rozřízneme, spodní díl potřeme připraveným malinovým krémem, přikryjeme prostředním dílem, který opět namažeme krémem a přikryjeme vrškem mazance. Mazanec uložíme na 30 minut do chladu, pak ho potřeme odloženým krémem a boky obalíme v sekaných pistáciích a mandlích. Mazanec dozdobíme karamelem a čokoládovými vajíčky.

Zajíčci
Autor: Blesk Hobby

Veselí zajíčci

Upečte dětem malé muffinky, se zdobením vám určitě rády pomůžou.

Potřebujete

Na těsto
1 balení mufinů
120 g bílého jogurtu
60 ml oleje
1 vejce

Na náplň
1 balení krémové vanilkové náplně
200 ml studeného mléka
3 zarovnané lžíce moučkového cukru
Na ozdobení
50 g bílé čokolády
lentilky
1 balení tubiček na zdobení

V misce smícháme směs na muffiny s jogurtem, olejem a vejcem podle návodu na obale s vařečkou vymícháme hladké těsto. Pomocí dvou polévkových lžic naplníme těstem 10 košíčků rozložených na plechu a pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C zhruba 20 minut. Z vychladlých muffinů odkrojíme vrchní části a rozkrojíme je napůl, získáme tak uši zajíčků. Z krémové náplně, mléka a cukru připravíme krém, naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme na muffiny. Vršky posypeme najemno nastrouhanou čokoládou, uši zapíchneme do náplně, lentilky použijeme na oči a zajíčky dozdobíme cukrovými tubičkami.