Po zimě je dobré své oblíbené exoty zvykat na sluníčko opatrně. Většinu z nich sice pochází ze subtropů a tropů, ale zazimování při nižší teplotě jim obrátilo život naruby. S letněním postupujte opatrně. Rozhodně je nemůžete na slunečné místo, kde stály rostliny loni, postavit hned. Zvykat si musí pomalu. Ušetříte je tak teplotního šoku, který by nemusely přežít. Nejprve jim v závětří najděte stanoviště, kde je dost světla a pomalu je otužujte. Počkejte pár dnů, než si rostliny zvyknou na intenzitu světla a teprve pak je dejte na slunné stanoviště.

Bez výživy by to nešlo

Základem úspěchu pěstování exotických rostlin v nádobách je kvalitní zemina. Místo v květináči je omezené a substrát by měl být takový, aby se v něm správně držela voda. Příliš rychlé vysychání nebo přemokření by mohlo být smrtící. Lehké půdy vodu nedrží a těžké zase utlačují a dusí kořeny. Nejjednodušší je koupit již připravený vyvážený substrát v zahradnictví nebo hobbymarketu.

Bez vody schnou kořeny

I když se nároky jednotlivých rostlin na zálivku liší, přestože všechny potřebují v horkých dnech pravidelnou zálivku. Nejlepší je ráno nebo večer. U tropických druhů nejméně jednou denně. Podle zkušených pěstitelů se řiďte poučkou, že čím jsou listy rostliny měkčí a stanoviště slunnější, tím více je potřeba kropit. Když necháte substrát vyschnout, mohou odumírat špičky kořenů. Nezachráníte to ani větším přísunem vody, protože kořeny už ji nejsou schopny přijmout. Paradoxně pak vyhnívají.

Rostliny, které trávily zimu doma, musíte na venkovní pobyt zvykat pomalu.
Autor: Shutterstock.com
Jaký květináč?

Na zálivku se hodí hlavně dešťová voda. Když ji nemáte, použijte měkkou odstátou vodu. Studená nebo tvrdá voda by rostlině ublížila. Na vlhkost substrátu má vliv i vybraný květináč, proto je výběr nádoby, ve které rostlina stráví léto venku, velmi důležitý. Použitý materiál zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu jejího života.

Terakotové

Nádoby z terakoty patří k nejoblíbenějším. Dobře sají vodu a jsou prodyšné. Takže vodu odvedou a přivedou vzduch. Proto se hodí na pohostinná stanoviště. Na slunném by byl výpar vody moc rychlý.

Z glazované hlíny

Hodí se především na slunná stanoviště, protože tolik neodvádí vodu a také se nepřehřívají.

Dřevěné

Květináče i impregnovaného dřeva nevedou teplo, takže také obstojí na rozpálených místech. Spárami vedou vodu i vzduch.

Plechové

Nádoby z kovu jsou sice hezké, ale velmi rychle se v nich zemina přehřívá. Hodí se na stinná a pohostinná stanoviště.

Plastové

Jsou nejlevnější, ale mají stejné slabiny jako květináče z kovu. Snadno se přehřívají. Nejvýhodnější je využít takovou nádobu jako obal pro jinou ne tak hezkou ale z lepšího materiálu.

Klasické nebo samozavlažovací

Protože květiny v nádobách mají omezené množství substrátu, potřebují více vláhy a výživy než rostliny rostoucí volně v záhonech. Pro některé květiny se vyplatí místo klasických květináčů pořídit samozavlažovací. Do jednoho truhlíku můžete nalít třeba i 5 litrů vody a průběžně ji doplňovat. Každá nádoba je opatřena měrkou, díky které včas zjistíte, kdy je vodu třeba doplnit.